Civil

2016.08.31. 16:34

Bemutatkoztak az Őrvidék értékei

Őrisziget (Siget) - V. Német Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára nyitotta meg az „Őrvidék értékei”című kiállítást Őriszigeten.

Civil Tudósítónktól

A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület és a Kezdőkör Képzőművészeti és Népművészeti Baráti Egyesület Gencsapáti már hosszú évek óta együttműködést folytat kulturális területen, amelynek keretében közösen pályáztak a Hungarikum programra. A projekt keretében készítették el a burgenlandi magyarok lakta négy település, Felsőpulya, Felsőőr, Alsóőr és Őrisziget kulturális jellegzetességeit bemutató „Őrvidék értékei – Schätze des Burgenlandes" című kétnyelvű kiadványt. Az összegyűjtött szellemi és tárgyi javakat a Gencsapáti Települési Értéktár Bizottság és a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Értéktár Bizottsága a burgenlandi magyarság nemzeti értékének minősítette és jóváhagyta felvételüket a helyi-külhoni-értéktárba.

Az Őrvidék értékeit bemutató kiadvány és a témát feldolgozó tíz tabló (rollup) bemutatója szerdán délelőtt 10 órakor volt Őriszigeten, a községteremben. A magyar nyelvi tábor keretében rendezték meg a programot, ahova 40 gyermek jelentkezett.

Geröly Tibor, Gencsapáti alpolgármestere, Bodorkós Ferenc, Gencsapáti polgármestere, Gaal Zita óvónő, Farkas Csaba és Gál Sándor, az Őrvidék Ház képviseletében, V. Németh Zsolt, az FM államtitkára, dr. Orbán Krisztina, a Magyar Nagykövetség titkára, Josef Plank, a BMKE tiszteletbeli elnöke, Maria Sammer, Vasvörösvár község képviselője, Josef Halper, Vasvörösvár polgármestere, Iris Zsótér, a BMKE elnöke, Varga Albin, a gencsapáti Művelődési Ház igazgatója

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével és a kiállítást megnyitotta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, aki hangsúlyozta az őrvidéki közösségek szerepét, a minisztérium és az államtitkárság törekvéseit a külhoni értéktárak létrehozására és gondozására.

Jelen voltak a burgenlandi magyar civil szervezetek és települések vezetői, dr. Orbán Krisztina, a Magyar Nagykövetség képviseletében, Bodorkós Ferenc, Gencsapáti polgármestere, dr. Görög István, Gencsapáti jegyzője és Geröly Tibor, Gencsapáti alpolgármestere.

Köszöntőt mondott és a közös munkát, átörökítést emelte ki Varga Albin, a Gencsapáti Értéktár Bizottság részéről, hiszen a program keretében a határvidék népművészeti értékeit a Gencsi Söprű Regionális Néptáncfesztiválon és a Művészetek Völgyében Kapolcson is bemutatták. Az Őrvidéki Értéktárat Zsótér Iris, a BMKE elnöke mutatta be.

Zsótér Pistike egy ükapjától gyűjtött mesét olvasott fel. Közreműködtek a Boglya Népzenei Együttes, a Gencsapáti Ispiláng együttes táncosai és a BMKE gyermekcsoportja. A zenekar hangszerbemutatóval és táncházzal kedveskedett a program résztvevőinek, majd Farkas Csaba, a szombathelyi Őrvidék Ház igazgatója a Szent Márton-évhez kapcsolódó társasjátékokat, kirakókat ajándékozott a gyermektábor résztvevőinek.

A műsor után helyi finomságokkal várták a vendégeket (csörgés pogácsa, gánica és mocsári ökörpörkölt volt a menü).

Az átörökítést szépen megfogalmazza a felsőpulyai temetőkapu felirata: Ami Ti vagytok, Mi voltunk; Ami Ti lesztek, Mi vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!