Civil

2016.08.08. 08:08

Gyertyánosok, ha találkoznak - Szlovén vendégek is jártak a bejcgyertyánosi falunapon

Bejcgyertyános - A szombati egyházi, sport- és értékgyűjtő programok után vasárnap a gasztronómia, kultúra és szórakozás jegyében telt a bejcgyertyánosi falunapok második felvonása.

Civil Tudósítónktól

Délelőtt a képviselő testület tagjai és a helyi civil szervezetek vezetői nagy szeretettel fogadták a szlovén rokon-nevű Gyertyános/Goberje település delegációját. A falu szakácsa, Sulyok István (aki az esti gulyás alkotója is volt egyben) és segítői ízletes ebéddel kínálták a küldöttséget, majd a vendéglátók lovaskocsin utazva bemutatták településük legszebb tájait, nevezetességeit, s Lendvai Róbert körjegyző kíséretében Nyőgérben meglátogatták a Lenarsich Alapítvány tárlatát. Délután Lendvai Veronika polgármester és Szijártó László, a Vas Megyei Közgyűlés Területi, Tervezési és Területfejlesztési Bizottságának elnöke, s a szlovén vendégek közösségének elnöke, Helena Antolin Tibaut köszöntötték az egybegyűlteket, majd Tausz István, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnökének beszéde után Pászthory Lajos festőművész három gyönyörű festményt ajándékozott a településnek. A kultúrházban az érdeklődők megtekinthették a helyi értékgyűjtő- és megőrző kiállítást, Pup Zoltánné és Szabóné Pados Rita csodálatos patchwork munkáival együtt.

 

Ezek után megkezdődtek a kulturális programok a faluközpontban, s elkészültek a reggel óta tartó ételkészítés-bemutatás ínycsiklandozó alkotásai is. Lőke István mesterszakács, a zsűri elnöke javaslatára a versengés és helyezések helyett minden ételt és az azt készítő csapatot méltatták, s a legjobbakat ezen felül különdíjakkal jutalmazták. A hegyfalui Háncs csoport nagyszerű táncai és a Vati Fiúk Country Club fülbemászó slágerei mellett a helyi nyugdíjas klub bemutatóját, a szlovén csoport népdalénekesének, Szomi Józsefnek remeklését, Földes András és barátai néptáncát, valamint Horváth Diána modern táncát élvezhette a szép számú közönség. A Bejci Betyárok egész délután dobálós-halászós játékkal szórakoztatták a légvárban és rodeóban megfáradt gyerekeket.

Az idei falunapot kissé beárnyékolta, hogy pár hónapon belül két egykori polgármester, Németh Imre és Szabó István is elhunyt, így a Napfény Dal- és Tánccsoport megszokott vidám műsora helyett a helyi fiatalokkal kiegészülve egy szép, közös dallal emlékezett meg róluk. A vacsoraidőben gyülekező sötét felhők végül egy időre megkegyelmeztek az ünneplőknek, így a két napos rendezvény vidám bállal zárulhatott, melyhez a zenét Dj Ru-boy-dee csapata szolgáltatta.

Szöveg és fotó: Péntek Enikő

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!