Civil

2016.10.30. 16:51

A Jack-lámpás és a jáki gyerekek

Ják - Halloween szimbóluma sok száz éve a töklámpás, amit Jack-lámpásnak is neveznek.

Civil Tudósítónktól

Jack a hiedelem szerint egy tréfás kedvű, italozó kovács volt. Amikor érte jött az ördög, felkergette egy magas fa tetejére. A fa törzsére keresztet rajzolt, ami miatt az ördög sokáig nem mert lejönni. Amikor kovácsunk meghalt, iszákossága miatt nem juthatott be a mennyországba. Az ördög sem engedte be a pokolba. Odadobott neki egy izzó fadarabot. Jack ezt tette bele egy kivájt tökbe. (Eredetileg fekete retekbe). Ezzel a lámpással bolyong a menny és a pokol között.

Fotó: Weidinger Veronika

Valószínűleg a jáki gyerekek sem mind ismerték a töklámpás történetét. Mégis Halloween közeledtével szívesen kézműveskedtek tanáraik segítségével. Jó hangulatban születtek meg az alkotások. Narancsszínű krepp-papírral bevont dunsztosüveg, rajta denevér minta. Zöld és narancssárga lufira alkoholos filccel rajzolt mókás arcocska, tökfej papírtányérból vagy fekete macska. Néhány különleges technikával készült szellem gézből, melyek szinte repkednek a tanteremben és a folyosón. Hajtogatott fekete Jack-lámpások, világító narancs szemmel, orral, szájjal. Teliholdba seprűn repülő fekete boszorkányok. Nem hiányoztak a színpompás dísztökök sem a tanteremből.

Jákon is divat lett a Mindenszenteket megelőző napokat vidáman tölteni.

Aztán november elsején kigyúlnak a gyertyák azokért, akik már nem lehetnek velünk. A családok emlékeznek, s a temetődombon sok száz gyertya fénye világít a sötétben. Hirdeti, hogy a lélek halhatatlan.

Weidinger Veronika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!