Civil

2016.10.13. 17:45

Népi hímzések - Kondics Lászlónéra emlékeznek

Gérce - A Kondics Lászlóné Irénke néni tanítónő, kézimunka-szakkörvezető emlékére rendezett kiállítás megnyitójával kezdődött el a közelmúltban a gércei idősek napja a művelődési házban.

Civil Tudósítónktól

Kovács László, Gérce polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadta a szót Nyúl Lászlóné Sebestyén Erzsébetnek, akinek segítsége nélkül nem jöhetett volna létre a rendkívül gazdag anyagot felvonultató emlékkiállítás.

Az egykori tanítvány elmondta, hogy a közelmúltban elhunyt Kondics Lászlóné, gyémánt-okleveles tanítónő 1959-től 1989-es nyugdíjba vonulásáig tanított Gércén. Igazi lámpásként világított a falu élén: tanítói munkája mellett részt vett a képviselő-testület és a vöröskeresztes csoport munkájában, alapító tagja volt a pávakörnek. Ő tervezte az énekesek blúzmintáját, a citerások piros szűrmellényét is.

Kovács László polgármester mondott köszöntőt Fotó: Kovács Fanny

A népi hímzési hagyományokat a velemi országos továbbképzéseken és az akkori járásban tevékenykedő Beszprémy Józsefné hímző asszony irányítása alapján sajátította el. Időt, fáradságot nem sajnálva gyűjtötte, tervezte, rajzolta a sablonokat a hazai tájegységek hímzésmotívumaiból. Már a hatvanas években hímzőszakkört vezetett a régi kultúrházban, és a tagok munkáiból 1966-ban kiállítást szervezett. A szakköri délutánok rendkívül jó hangulatban teltek. Irénke néninek mindenkihez volt jó szava, rendkívül empatikus volt. Fejlesztette a keze alatt tevékenykedő gércei asszonyok ízlését, felkeltette a szép iránti vágyukat.

A kézimunkák több évtized gyümölcsei

A kiállításon az Irénke néni által és segítségével készített kézimunkákat mutatják be. Az itt látható több mint száz asztalterítő, függöny, drapéria, párna, falikép és faliszőnyeg mind-mind az ő tervei alapján valósult meg a szakköri tagok munkája, szorgalma nyomán. Bizonyítva, hogy a hagyományos népi motívumkincsnek helye lehet a mai lakáskultúrában is. A kiállítási anyagot az egykori szakköri tagoktól gyűjtötték most össze a településen, nagy részük otthonokat díszít már több évtized óta.

A kiállítás megnyitóján mindezek mellett régi fényképek, emlékek csaltak könnyeket a látogatók szemébe, hiszen sokan számukra kedves személyeket ismerhettek fel a régi fotókon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!