Civil

2016.11.01. 18:03

A Szent Márton tisztelet összeköti a népeket - A burgenlandi Markt Sankt Martinból látogattak a szent szülővárosába

Sopronszentmárton (németül Markt Sankt Martin) Burgenlandban a felsőpulyai járásban található. A település 1222-ben "Villa Sancti Martini" néven ismert, a XIV. század közepétől „Poss. Zenthmarton " néven említik az oklevelekben. Feltehetően a településen a Szent Márton püspök tiszteletére szentelt templom már 1222-ben létezett, a falu is a szentről kapta a nevét.

Civil Tudósítónktól

Október 23-án a Neutali (Sopronújlak) Egyházközség szervezésében Markt Sankt Martinból (Sopronszentmártonból) és a környező településekről népes zarándokcsoport érkezett Szombathelyre, hogy leróják a szent iránt érzett tiszteletüket és közelebbről is megismerjék Szent Márton szülővárosát. A csoportot elkísérte Johannes Schlegl plébános és Erich Trummer, Neutal polgármestere is. A zarándokokat Schauermann János, a Szent Márton templom plébánosa fogadta és kalauzolta a Szent Márton templomban és a látogatóközpontban. A templomban német nyelvű imákkal, fohászokkal és énekkel fejezték ki hálájukat, a szent iránti szeretetüket.

Szent Márton tisztelete a mindennapi életben is tartósan összeköthet embereket. A zarándokcsoport tagja volt Thomas Gruber, aki egy szombathelyi fiatallal egy időben végzett az osztrák felsőoktatásban. A barátság, a jó kapcsolat közel egy évtizede él közöttük, mindez egy újabb szállal erősödött. A zarándoklatuk során a volt csoporttárs, György Gábor István már barátként üdvözölhette őt, és egy belvárosi séta során a csoportnak közelebbről bemutatta Szent Márton szülővárosát.

 

A zarándokcsoport lelkipásztora, Johannes Schlegl atya elmondta, hogy Markt Sankt Martint is sokan keresték fel a jubileumi évben:

- Nagyon sok zarándok kereste fel a templomunkat, sokan gyalogosan érkeztek. Voltak különböző helyekről egyházközségi csoportok, akik énekekkel és imádsággal emlékeztek meg Szent Mártonról. Az elkövetkezendő hetekben több ifjúsági csoport is ellátogat hozzánk. Meglepetés volt számunkra, hogy a rádió is közvetített szentmisét a településünkről. Mindezek hűen visszatükrözik Szent Márton életünkben betöltött jelentőségét.

Erich Trummer, Neutal polgármestere elmondta, hogy nem először jár Szombathelyen. A plébániáról minden évben kirándulást szerveznek. Az idei évben a választás Szent Márton szülővárosára, Szombathelyre esett. A belvárosi séta kapcsán megjegyezte: szembetűnő, hogy a történelmi múlttal kapcsolatos épületek felújítására milyen nagy hangsúlyt fektet a város.

Thomas Gruber, a zarándokcsoport tagja a Székesegyház megtekintése után elmondta:

- Örülök, hogy megtekinthettük belülről is azt az építészeti remekművet, aminek munkálatai, a hazánkból származó Perlaki Somogy Lipót Márton szombathelyi püspök regnálása idején fejeződtek be.

Schauermann János plébános a Szent Márton év eddigi szakaszáról így beszélt:

- Ebben az évben nagyon sok csoport jött hozzánk, különösen az utóbbi három hónap szombatjain hazánkból, Szlovéniából, Ausztriából, Németországból és a világ számtalan országából. Ez azt mutatja, hogy Szent Mártont a világ különböző országaiban nagyon komolyan tisztelik. Ő mintegy híd, összeköt bennünket. A jubileumi év eddigi szakaszának lelki hozadékát igazából mérlegen mérni nem lehet. Azonban az tisztán látszik, ahogy itt az emberek imádkoztak, ahogyan letették a gondjukat, problémáikat, örömeiket az imádságban, amilyen örömmel innen távoztak, amilyen véleményeket beírtak a vendégkönyvbe, hogy örömet találtak itt. Sok-sok új információval gazdagodtak. Mélyebben megismerték Szent Mártont, a szent püspököt.

A jubileumi Szent Márton év ajánlott imádságának részlete életkortól és hovatartozástól függetlenül mindnyájunk számára fontos és életünk része kell, hogy legyen:

Az embertársainkat felemelő szeretet által bizonyságot akarunk adni a szeretet minden bajt legyőző és a világot újjáalkotó erejéről.

György István Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!