Civil

2016.11.05. 12:25

Főhajtás a sortűz áldozatai előtt

Folytatódott Szombathelyen a Herényi esték sorozat a helyi közösségi házban. Az 1956 borzalmairól szóló, hatvan évvel ezelőtti, a mosonmagyaróvári sortűzről készült Vérrel és kötéllel című filmet vetítették le az érdeklődőknek. Így emlékeztek meg a sortűz ártatlan áldozatairól és az azt követő megtorlásokról.

Civil Tudósítónktól

Szekér Tamás üdvözölte a rendezvényre érkezőket. Az est moderátora Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere, médiaszakember volt. A vetítésen részt vett Erdélyi János, a film egyik rendezője, aki a közönséggel a filmvetítést követően a filmről és a jelenkor aktualitásairól beszélgetett. A filmet Zsigmond Dezsővel közösen 1989-ben készítették el, azonban aktualitása egészen napjainkig hat. A vetítés alatt feszült figyelem és néma csend volt a nézőtéren.

Koczka Tibor, Erdélyi János, Szekér Tamás a beszélgetésen Fotó: György István Péter

Csak igen ritkán volt hallható egy-egy cáfolat a sortűzben közvetlenül vagy közvetve részes katonák és parancsnokaik nyilatkozatai kapcsán. Érthető okok miatt, a kimagaslóan értékes dokumentumfilm vetítésének végén a jelen lévő rendezőnek kijáró taps ezúttal elmaradt. Az akkori és azt követő tragikus események még hatvan évvel később is megrázták a közönséget. A filmnek az elítélendő, ártatlan emberek életét követelő borzalmas sortűzön és a további megtorlásokon túl is van üzenete a jelenkor magyarságának: Csak békében és megosztottság nélkül maradhat fenn tartósan a magyar nemzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!