Civil

2016.11.20. 16:41

Répceszemerén született a császári udvar nevelője – Táblát avattak dr. Mesteri Dezső Dénes emlékére

Répceszemere - Emléktábla avatással és előadással emlékeztek szombaton Répceszemerén a község híres szülöttére, dr. Mesteri Dezső Dénesre.

Civil Tudósítónktól

A katolikus pap, akadémiai tanár, királyi és császári kamarás 1840. augusztus 14-én született, és a szombathelyi katolikus főgimnáziumban tett érettségit követően lépett egyházi pályára. Nem sokkal tanulmányai befejeztével a Mária Terézia által alapított bécsi Collegium Theresianumnak lett megbecsült tanára. A nemesi származású ifjak nevelésére létrehívott intézmény falai között nevelődtek a jövendő uralkodók, illetve államférfiak. Később a Monarchia főtisztviselői is ebből az iskolából kerültek ki.

Mesteri Dezső nevelői munkájára Ferenc József is felfigyelt, és attól kezdve - akadémiai tanárságát megtartva - a császári udvar nevelőjeként is tevékenykedett. Széles körben örvendett köztiszteletnek. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy nyugdíjba vonulását követően is a császárvárosban maradt. Bécsi otthonában érte a halál 1913. augusztus 26-án, de örök nyugalomra Répceszemerén talált.

Tekintélyes vagyonának nagy részét szülőfalujára hagyta, hogy ott óvoda, iskola és szeretetotthon alapíttassék.  Azonban a világháborús évek miatt csak 1925-ben indulhatott meg az oktató-nevelő munka a „Dioniziánum”-nak elnevezett intézményben. A végakaratnak megfelelően a svájci alapítású Keresztes Nővérek vezették az óvodát és az iskolát, egészen az államosításokig. Az épületet az elmúlt években újította fel az önkormányzat, a felirat és a kereszt pedig tavaly került vissza a helyére. A Répceszemeréért Egyesület az épület falán elhelyezett táblával állított emléket az elmúlt évtizedekben méltatlanul elfeledett dr. Mesteri Dezső Dénesnek.

Az ünnepségen a az avatóbeszédet Endrédi János egyesületi elnök mondta, majd főtisztelendő Fodróczy László plébános szentelte meg az emléktáblát. Ezután a jelenlévők a faluházban meghallgatták dr. Kovács András Mozaikok dr. Mesteri Dezső Dénes életéből és munkásságából című előadását. Az ünnepség állófogadással zárult.

Radics László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!