Civil

2016.11.01. 10:12

Új kiállításrésszel gazdagodott a Mindszenty Emlékház

Csehimindszent - Október 29-én megnyílt a csehimindszenti Mindszenty József Emlékház kapuja, és abban az immár negyedik kiállítás a Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozata keretében.

Civil Tudósítónktól

Az új kiállítási részen helyet kapott a hercegprímás rózsafüzére, tolla, ceruzája, névjegykártyája, civil öltözéke, utazásai során szívből kapott ajándékai, amelyeket megőrzött. A mostani kiállítási anyag jelentős részét a Magyarországi Mindszenty Alapítvány adta letétbe az emlékháznak.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte Csehimindszent közösségét Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülőháza előtt. Felidézte: Mindszenty József ebben a csehimindszenti házban született, innen indult, s ez a ház őrzi azt a magyar zászlót is, amely koporsóját fedte újratemetése napján.

Fukszberger Imre, Csehimindszenti polgármester, a köszöntőjét egy idézettel nyitotta: "Ha a nemzetnek vannak olyan alapjai, amelyek az ország előrehaladását és nagyságát a múltban előmozdították, ezeket nem szabad nélkülözni, a jövő építésénél sem."

A csehimindszenti Mindszenty Emlékház mára valóságos múzeummá forrta ki magát.

A községben igyekeznek minden jelentős eseményt 29-ére időzíteni, hogy így tisztelegjenek a falu híres egyéniségének, Mindszenty bíborosnak, aki 1892. március 29.-én született.

Szöveg és fotó: Gaálné Pápai Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!