Civil

2016.12.25. 15:13

Akik nem csak karácsonykor várják az ajándékot

Szombathely - Jégpáncél a tavakon és röpködnek a mínuszok, zúzmara a fákon. A tél próbára teszi a szabadban élő lényeket, köztük a madarakat is.

Civil Tudósítónktól

Különösen akkor lesz nehéz nekik élelmet találniuk, ha majd a vastag hó belepi a tájat. De a hideg idő is nagy próbatétel számukra. Egy egészen biztos, hogy csak felelősen szabad a kicsi lények etetéséhez hozzálátni. Amennyiben felvállaljuk a felelős törődést, akkor a tél folyamán rendszeresen gondoskodjunk ellátásukról.

Kovács Huba, a Gothard Jenő Általános Iskola 3. b osztályának tanulója, fiatal kora ellenére, komolyan veszi ezt az aranyszabályt. A Kámoni Arborétumban találkoztunk édesapjával és vele, amikor épp az önként vállalt, napi madáretetési feladatokat végezték. Huba kezében a madáreleség, nyakában fényképezőgép lógott. A környezet, ahol az eleségeket felköti a fára Huba, Bánó István emlékhelyének közelében van. A látottak alapján itt már többen is járhattak, mert több faágon szellemesen összeállított madáreleség lógott. Megtudtuk, hogy nem oly rég tartották e helyen a madárkarácsonyt. Hubát kérdeztük, honnan a késztetés:

- Az iskolában madarászklub működik. Többen is vagyunk, akik vállalják a madarak téli etetését. Ilyenkor nehezen találnak eleséget, segíteni kell nekik.

Kovács Péter és fia Kovács Huba Fotó: György István Péter

Arra a kérdésre, hogy miért kell védeni a madarakat, szinte felnőtt módon válaszolt:

- A madarak nagyon szépek és hasznosak. Megeszik a káros rovarokat, itt vannak cinkék, feketerigók és még nagyon sok madár. A harkály védi fákat. Ezenkívül a tollazatuk is nagyon szép és legtöbbjük éneke is csodálatos. Arra bíztatok mindenkit, hogy minél többen etessék télen a madarakat, a törődést meghálálják.

 

Kovács Péter, Huba édesapja elmondta, hogy örömmel támogatja fia törekvését. Évek óta többfelé is rendszeresen eljárnak télen etetni a madarakat. A munka végeztével kinyílt a fotóállvány, rákerült Huba fényképezőgépe, mert a lakmározó madarak megörökítése egy újabb kihívást jelent számára. Remélhetőleg sokan követik Huba szép példáját és átélik azokat az örömöket, amiket a madarakról való rendszeres gondoskodás jelent.

 

 

György IstvánPéter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!