Civil

2016.12.03. 16:26

Karácsonyváró Felsőszölnökön

Felsőszölnök - A közelmúltban gyermekek vidám kacajával telt meg Felsőszölnökön a Kühár-emlékház.

Civil Tudósítónktól

Az Országos Szlovén Önkormányzat Felsőszölnökön a régi plébániaházban - ahol Kossics József plébános, néprajzi és helytörténeti kutató élt és dolgozott a XIX. században - Szlovén Tájházat működtet. A tájházat utolsó lakójáról nevezték el, aki ötven évig élt itt és ápolta a lakosság szlovén anyanyelvét, erősítette nemzetiségi identitását. A Szlovén Tájház célja – a szentgotthárdi Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeum mellett -, hogy a magyarországi szlovénség történelmi, egyháztörténeti, néprajzi és egyéb sajátos kulturális értékeit gyűjtse, mentse, őrizze-tárolja, gondozza, kiállítsa és bemutassa.

Fotó: Rábavidéki Ifjúsági Egyesület

A községben élő kisiskolások Steinmetz Márta vezetésévél karácsonyváró asztaldíszeket készítettek, amelyhez a tárgyi feltételeket a Rábavidéki Ifjúsági Egyesület biztosította. Zakocs Martina egyesületi elnök elmondta, hogy az adventi játszóház a Nemzeti Együttműködési Alap anyagi támogatásával valósult meg, és hogy igen sok segítséget kaptak a Magyarországi Szlovének Szövetségétől, valamint az Országos Szlovén Önkormányzattól is.

A 2014-ben alakult egyesületnek az idei esztendőben ez volt az utolsó közösségi rendezvénye, így ők már a program zárásakor eredményekben gazdag új esztendőt kívántak egymásnak.

Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!