Civil

2016.12.09. 09:40

Miniszteri elismerés a közfoglalkoztatási rendszerért

Torony - Miniszteri elismerő oklevéllel tüntette ki Pintér Sándor belügyminiszter Torony Község Önkormányzatát - egyedüli Vas megyei településként - a közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséül.

Civil Tudósítónktól

A kitüntetést az önkormányzat nevében Kovács György polgármester vette át Budapesten, a Belügyminisztériumban Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkártól. Az oklevél átadásán jelen volt a Toronyi Közös Önkormányzati Hivatal részéről Pold Eszter, a toronyi közfoglalkoztatási programok felelőse, koordinátora, valamint a Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya Közfoglalkoztatási Osztályának képviselői.

Az oklevélhez 5 millió forint központi támogatás is társul, amely összeg a 2016-ban megkezdett egyedi start mintaprogram folytatásához, továbbfejlesztéséhez használható fel a 2017-es évben.

A faluvezetés elkötelezettsége, a hivatali munkatársak minőségi munkája következtében 2013-ban elindult Toronyban egy magas színvonalú, átlagon felüli közfoglalkoztatási rendszer működtetése. A célok között szerepelt a segélyezettek nagy százalékának a közfoglalkoztatásba való bevonása, a közfoglalkoztatási támogatások igénybevétele, a képzések elindítása, a programokban való aktív és eredményes részvétel.

Kovács György polgármester és Pold Eszter, a szakmai munka koordinátora az elismeréssel

Ennek nyomán 2014-ben 55, 2015-ben 32, az idén pedig 28 toronyi lakos vett részt a közfoglalkoztatásban. Ezen felül a „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése" elnevezésű projekt keretében két személyt foglalkoztattak, ezzel is elősegítve a megváltozott munkaképességű személyek munkaerőpiaci re-integrációját, sikeres foglalkozási rehabilitációját.

A közfoglalkoztatási programokhoz szervesen hozzátartoznak a különféle képzések, amelyeknek – a környéken egyedülálló módon - jelentős részét helyben tudták megvalósítani. Ezzel is elősegítve a képzésen résztvevők számának növekedését. A helyben való képzés megszervezése, biztosítása nagyban hozzásegített e megtisztelő cím elnyeréséhez.

Az alapkompetencia, kompetenciafejlesztő és felzárkóztató képzés keretében például 25 halmozottan hátrányos helyzetű, alacsonyan iskolázott álláskereső vett részt 2014-ben. A 120 órás betanított zöldségtermesztő képzés az álláskeresőknek is lehetőséget biztosított a részvételre 2015-ben, amelyben 16 személy vett részt, és ami szintén helyben, a művelődési házban valósult meg. A képzésben résztvevőket három hónapig továbbfoglalkoztatták közfoglalkoztatás keretében, és zöldségeket termesztettek. Targoncavezető OKJ-s szakmairányban 18 fővel indult a képzés, őket a helyi Csercsics Faipari Kft. foglalkoztatta tovább, és a munkaszerződések alapján mindenki el tudott helyezkedni. A képzést a helyi elsődleges munkaerőpiac igényeit feltérképezve szervezték meg annak figyelembe vételével, hogy az a közfoglalkoztatás újratermelődése helyett valóban a továbblépést segítse a közfoglalkoztatott számára. A betanított parkgondozó képzés a Vas Megyei Kormányhivatal szervezésében valósult meg az idei évben, 15 fő közfoglalkoztatott részvételével a helyi művelődési házban. Gyakorlati helyszínt az önkormányzat biztosított. 2016-os év ismét egy 15 fős képzés megszervezésével indult, ugyancsak toronyi helyszínen betanított parkgondozó végzettséget szereztek a résztvevők.

A mezőgazdasági munkás OKJ-s képzés pedig jelenleg is zajlik a vépi szakiskolával és helyi mezőgazdasági vállalkozókkal együttműködve 17 fő közfoglalkoztatott részvételével a községben.

Mindezek mellett az idén 12 fővel elindult egy hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás, és vele párhuzamosan Torony Község Önkormányzata sikeresen pályázott az Egyedi Start Mintaprogramra. A program keretében 15 fő közfoglalkoztatott foglalkoztatását biztosította az Önkormányzat. A projekt célja, hogy a helyi lakosság részére létrejöjjön egy olyan közösségi tér, ahol identitásukat elmélyítő találkozásokra, kötődések kialakítására kerülhet sor, valamint segíti a településen élő roma lakosságnak a teljes integrációjuk elérését. A Tündérkert területének kialakítása is túlmutat a jelenlegi elképzeléseken: a terv a gyümölcsfákkal való beültetés, a korszerű növényvédelem, hogy az ott termett gyümölcsök kielégítsék a helyi intézmények igényeit (óvodai és iskolai étkeztetés), emellett a település szeretne hozzájárulni a fajtajellegek megőrzéséhez, továbbörökítéséhez is.

Megvalósult már a közösségi tér egy részének – egy kültéri kemencének és egy fedett térnek – a kiépítése, valamint egy másik helyszínen a Tündérkert területének kitisztítása, területrendezése.

Mindebből kitűnik, hogy Toronyban nagy jelentőséget tulajdonítanak a közfoglalkoztatási programoknak, az azokhoz társuló képzéseknek, és az eredmények önmagukért beszélnek. Ezt ismerte el a minisztérium is a mostani kitüntetéssel. A belügyminisztériumi jutalommal, illetve a 2017. évben megjelenő pályázatok segítségével az önkormányzat célja a jelenlegi magas színvonalú közfoglalkoztatási programok, képzések fenntartása, továbbfejlesztése, a település ezzel is biztosítani szeretné a közfoglalkoztatottak és családjaik létbiztonságát és megélhetését.

Kiemelendő Kovács György polgármester, Pold Eszter és nem utolsó sorban az önkormányzat, a hivatal rendkívüli elhivatottsága, eltökéltsége, célorientáltsága és konstruktivitása. Hozzáállásukkal a környéken egyedülálló módon állnak a közfoglalkoztatáshoz és nem utolsó sorban emberségesek tudnak lenni és hivatali munkájukon, kötelezettségükön is túllépve kezelik a mindennapi konfliktushelyzeteket, problémákat.

Szöveg és fotó: Pék László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!