Civil

2017.01.04. 12:27

A semmi közepén boldogan élnek

Szombathely - Sokan emlékeznek még azokra az időkre, amikor a Szombathely-Kőszeg közötti vonatnak Herény külterületén is volt megállóhelye. Az épületből kiszögellő, egykori pénztárablakon már sok évtizede nem adnak ki jegyeket. A korábban vasúti közlekedést segítő épületet ma bérlakás céljára használják.

Civil Tudósítónktól

A szabadban éjszakázó autó szélvédőjét takarítja Soós Zsolt Tamás a vastag jégrétegtől. Az épület udvarán levő kutyák azonnal jelzik, hogy idegenek közelednek a házhoz. Távol a várostól éli itt mindennapjait a Soós család. Zsolt elmondja: húsz éve költöztek ide Szombathelyről a Bolyai utcából. Özvegy Soós Jánosné hat gyermeknek adott életet, öt gyermekével él itt a bérleményben. Férje 34 évig mozdonyvezető volt, elmondja, még a Szergejeken kezdte pályafutását.

Eléggé messze kerültek a várostól, de ezt egyáltalán nem bánják. Nem hiányzik nekik a mindennapi nyüzsgés, a menetrend szerint közlekedő vonatok hamar átrobognak és utána hosszú ideig csendes a környezetük. Igen ritkán egy-egy autó, mezőgazdasági erőgép jár erre. Szombathelyhez tartoznak, postai küldeményeiket gépkocsis kézbesítő hozza ki. A mindennapi boltba járás sem hiányzik nekik. Autóval a város csak néhány perc távolságra van innen. A legfiatalabb gyermek, Viktória, általános iskolába jár Szombathelyre.

- Minden tanítási napon nagyobb testvéremmel kerékpáron tesszük meg az utat az iskoláig – mondja . Az út közel fél óra és a városba érve nem veszélytelen a közlekedés. Az elmúlt iskolaévek alatt azonban már hozzászoktam és körültekintően közlekedünk.

Igazán elismerésre méltó teljesítmény az évszaktól független kerékpáros tréning.

Viktória kedvence Zoé, a kistestű kutya. A beszélgetés ideje alatt is kezében tartja, nagy a harmónia közöttük.

- Egyáltalán nem unalmas itt az élet. Minden évszaknak megvan a varázsa. A legfontosabb számunkra a csend és a nyugalom, - veszi át a szót Viktória édesanyja. - Korábban tartottunk háziállatokat. Voltak kecskéink, nyulakat is tenyésztettünk, most már csak kutyáink és macskáik vannak.

Egy kisebb konyhakertet művelünk, a friss zöldségek jól jönnek a konyhára. A környező réteken és ligetes részeken tavasztól késő őszig megtalálható a gomba. Ősszel aztán gyűjtünk csipkebogyót, kökényt is. A közelben egy kisebb tó is található. Talán ami hátrányt jelent számunkra, hogy rossz állapotú az út és a téli hóeltakarítás a közlekedési útról sem mindig megy könnyen.

Zsolt egy magyar építőipari vállalkozás alkalmazottja. Mobiltelefonnal és az interneten keresztül minden fontos hírhez hozzájutunk, nincs távolság.

A modern világ előnye ilyen helyeken érezhető igazán. Itt a semmi közepén a Soós család a béke szigetén él. A környezetet, és a vonat menetrendszerű dallamos zenéjét nem cserélnék fel semmiért. Erre a legnagyobb bizonyíték, hogy immár húsz éve élnek itt boldogan és nyugalomban.

György István Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!