Civil

2017.01.23. 18:25

Hagyományt őriznek - Sztárvendégek is segítettek a herényieknek

Szombathely - A Herényi Kulturális és Sportegyesület lelkes csapata évek óta viszi tovább a házias körülmények között előállított finomságok készítésének hagyományát.

Civil Tudósítónktól

A teljes feldolgozási folyamatot maguk végzik. Az idén termetes volt a jószág, 270 kilogrammot nyomott. Mindenféle finomság készült belőle. Kora reggel böllérmáj, később húsleves, sült hús és kolbász, toros káposzta volt a kínálat. Véres és májas hurkából, disznósajtból és húsos kolbászból is tetemes adagot készítettek.

St. Martin előadóművész is elfogadta a herényiek meghívását a hagyományőrző rendezvényre Fotó: Szekér Tamás

Az eseménynek részese volt Szabó Tibor színművész és családja, valamint St. Martin előadóművész is. A feldolgozás folyamatába is aktívan bekapcsolódtak. Ezúttal nem ők szórakoztatták a közönséget, hanem őket varázsolták el a herényiek által készített házias finomságok. A nap vége felé már úgy tűnt, hogy Herényben kolbászból lesz a kerítés is. A kultúrház kapuján is, egyesek nyakában is kolbászok lógtak - ha csak egy fotó kedvéért is.

Aztán a csapat nótázva vitte el a húsos ládában a frissen töltött kolbászt egy közeli gazdához, Fekete Istvánhoz, aki a közösséget a kolbászfüstöléssel támogatja. A rövid szikkadás után a füstölőben kapja meg azt a jellegzetes illatot és egyben védelmet, ami a magyaros húsos kolbász igazi jellemzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!