Civil

2017.01.04. 11:43

Titkos receptek a borgátai értéktárból

Borgáta - Mit rejtenek az értéktár polcai a kis községben? A megannyi érdekes és históriákat mesélő napi használati eszköz mellett előbukkan egy könyv is, amelyet gazdája kézzel írt.

Civil Tudósítónktól

A vékony, kicsit már elhasznált könyvet minden bizonnyal sokat használta készítője, sőt gyermekei és unokái is.

Ma már szinte hihetetlennek tűnik, hogy receptkönyvet készítsen egy háziasszony, hiszen az internet mellett az érdeklődő számos, szebbnél szebb grafikákkal, fotókkal díszített, tematikus szakácskönyvet vehet le a könyvesboltok polcairól. Mégis: ez a kézzel írott könyv mesél, időutazásra csábítja az olvasóját, abba az időbe amikor értékelték azt, amijük volt, és nem sopánkodtak azon, ami hiányzott az éléskamrából.

Fotó: Gőcze Zsanett

Tima Józsefné háztartási könyve egy imádsággal kezdődik, és megannyi régi receptet foglal magában. Ezek közt felleljük a magdolnakiflit, dobos tortát, a sós kockát, de megtalálhatjuk a zöldborsó aszalásának receptjét is.

"Szépen megsütjük" - olvasható a mondat a tészták készítésének végén.

Az egykor élt háziasszony olyan körültekintéssel írta le a receptúrákat, hogy egy-egy süteményrecept elolvasását követően, szinte körüllengi a teret az édes illat.

A könyv 1924-ben íródott, de receptek egy része már az 1800 as évek végén használatos volt.

Fotó: Gőcze Zsanett

Az eredeti tulajdonos már régóta a Kissomlyó hegy lábánál megbújó kis temetőben alussza az igazak álmát, de receptjei által ma is itt van köztünk.

Gőcze Zsanett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!