Civil

2017.03.09. 10:42

Európa vallási térképe átalakulóban van

Szentgotthárd - Többek közt erről is szó esett azon a filmvetítéssel egybekötött előadáson, melyet dr. Reisinger János irodalomtörténész tartott a szentgotthárdi Refektóriumban, folytatva a reformáció kezdetének 500. évfordulójáról való megemlékezést.

Civil Tudósítónktól

A szépszámú hallgatóság megtudta, hogy az 1500-as évekbeli parasztháborúk idején Luther az igazság erejében bízott, s hogy V. Károly olyannyira tisztelte a neves reformert, hogy holttestét – mint eretneket – nem dobatta ki a wittenbergi vártemplomból. Hallgatói kérdésre az irodalomtörténész elmondta, a vallás ma inkább szokás, az ősök tradíciójának folytatása, mintsem a hitben való élet. Többek közt, ezért látszik oly tarkának Európa vallási térképe.

Előadását dr. Reisinger János Luther azon gondolatával zárta, mely szerint Isten tanítása szerint kell jót cselekednünk. Végezetül pedig, a 200 éve született költő, Arany János sorait idézte: Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, Ember lenni mindég, minden körülményben.

Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!