Civil

2017.04.10. 08:56

Tojásfát is állítottak Andrásfán

Andrásfa - Tojásviaszolás, színezett tojástartó, fonalból pom-pom tojás készítése - ezek voltak az andrásfai művelődési házban tartott húsvéti foglalkozás fő momentumai.

Civil Tudósítónktól

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár támogatásával és szervezésében húsvétváró foglalkozást tartottak az Összefogás Andrásfáért egyesület tagjai.

Fotó: Nagyné Márffy Gyöngyi

A gyerekek nagy élvezettel fújták ki a tojások belsejét. Semmi nem veszett kárba. A tojás belsejéből bundáskenyeret és tükörtojást készítettek. A kifújt tojást alapos ecetes tisztítás után viasszal írták meg házilag készített írókával. Az egyesület tagja, Nagy Lajos a 15 cm hosszúságúra vágott szőlővesszőt átfúrta és vékony drótot dugott át rajta. Ezzel a kis szerszámmal a mécsesekben megforrósodott viasszal mintákat írtak a gyerekek a tojásokra. Pár évvel ezelőtt az egyesület elnöke az idősebb asszonyokkal lerajzoltatta az általuk használt tojásdíszítési motívumokat.

A motívumok a paraszti élethez, a földműveléshez a természeti környezethez kapcsolódnak. Megjelenik a borona, gereblye. Ásó, barka, gabona, és virág motívum. Ez után a tojásokat megfestették, száradás után a viaszt lekapirgálták majd a tojásokat zsírral fényezték. S ha már tojást festettek háromféle módon tojásfát is készítettek.

A művelődési ház udvarára ledugott fűzfaágakat felékesítették hímes tojással. A második tojásfát pedig lekérgezett fűzvesszőből készítették, melyre szintén hímes tojásokat aggattak. A harmadik tojásfát pedig virágzó ágakra akasztott, fonalból készült pom-pom tojásokkal díszítették. Kissé viaszosak, festékesek, ragasztósak lettek a kezek és az asztalok, de ez ilyenkor hozzátartozik az alkotás öröméhez. Az asszonyok elkészítették a bundás kenyeret és a meleg teát.

Mindenki elégedetten lakmározott a délutáni közös alkotás után.

Talán sikerül megőrizni a régi népszokásokból, a tojásdíszítés módjából és mintáiból valamit a jövő nemzedékének.

Szerző: Nagyné Márffy Gyöngyi/civil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!