Civil

2017.06.06. 10:00

A háborús áldozatokra emlékeztek Káldon

Káld - A Káldi Értékklub tagjai az első világháború centenáriuma kapcsán gyűjtőmunkába kezdtek. Szombaton a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezésre a világháborúkban részt vevő káldi kötődésű katonákról szóló anyagból kiállítást rendeztek.

Civil Tudósítónktól

A hősök falu középpontjában álló szobrán két táblára vésték fel a világháborúk áldozatainak neveit – innen indult az adatgyűjtés. 55 első és 53 második világháborús katona adatait sikerült eddig feldolgozni, de a gyűjtőmunkát folytatják, hiszen a két világháborúba Káldról összesen 420 férfinak kellett bevonulnia, és rajtuk kívül civil áldozatok is voltak, akiknek halálát a háború közvetve okozta.

A megemlékezés a helyi általános és középiskolás diákok műsorával kezdődött, melyet dr. Horváthné Németh Margit tanárnő állított össze és tanított be. Ezt követően a katolikus egyház és az önkormányzat képviselői megkoszorúzták a hősök szobrát, ahol Nagy Elek középiskolás diák elszavalta Gyóni Géza Csak egy éjszakára című versét, melyet a költő az első világháború idején írt. Székely Szilárd káplán úr imát mondott a hősökért.

Fotó: Káldi Napraforgók Egyesülete

 

Ezt követően a faluházban dr. Schmidt József polgármester köszöntötte a meghívott vendégeket, köztük Tausz Istvánt, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnökét, valamint az áldozatok hozzátartozóit. Megköszönte a kiállításhoz nyújtott fotókat, dokumentumokat, adatokat, és biztosította a jelenlévőket, hogy a település a jövőben minden évben meg fog emlékezni a hősökről, és a kiállítás anyagát is igyekeznek bővíteni. Beszélt Trianonról, a magyar nép fájdalmáról, de összefogásáról is, és arról, hogy mennyire nagy jelentősége van annak, hogy ismerjük a múltunkat, az őseinket, mert csak így tudjuk életben tartani a nemzetet.

Végül a jelenlévők Tóth Róbert történésznek, a Savaria Múzeum munkatársának előadását hallgathatták meg a volt cs. és kir. 83. gyalogezred történetéről, melynek tagjai voltak az első világháborúba bevonuló káldi katonák is.

A kiállítás június 9-éig tekinthető meg a káldi faluházban.

 

 

 

Káldi Napraforgók Egyesülete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!