Civil

2017.06.24. 15:08

Bevették Sümeg várát a jáki iskolások

Ják/Sümeg - Sümeg vára fenségesen tekintett szét a tájon azon a júniusi napon is, amikor „megostromolták” a jáki gyerekek, legalább nyolcvanan. Osztálykirándulásra érkeztek.

Civil Tudósítónktól

A harmadikosok és negyedikesek különösen érdeklődtek, mert olvasmányaikban már szerepeltek középkori várak. A másodikosok is kitettek magukért! Közülük többen is kétszer mászták meg a 270 méteres dombot, hogy a tornyokban, kőfalakban gyönyörködhessenek. De hogy a tűző napon ilyen nehéz lesz „bevenni" a várat, arra nem gondoltak. Kipirulva hódították meg az építményt. S jól esett az öregtorony hűvösében hallgatni Krisztiánt, az idegenvezetőt, hogy milyen sokat látott ez a vár a történelem folyamán. Megborzongtak a kínzókamra rémségei láttán.

Kovács Levente, Dobos Attila, Geosits Donát, Orsós Attila

A vár felfedezése után sietni kellett arra a két programra, amit mindennél jobban vártak. Monumentális, középkort idéző arénában találták magukat. Úgy érezhették, hogy tényleg visszarepültek az időben több száz évet. Megkezdődött a lovagi torna. Száguldó paripákon lovagok vágtattak be, akik megküzdöttek egymással. A gyerekek kedvence a jóképű és fiatal Gyula vitéz lett, akinek hangosan szurkoltak. A győztestől, régi szokás szerint, a hölgyek közül néhányan egy szál virágot kaptak. A jáki Odler Lili is örülhetett, amikor Ákos lovag őt találta legméltóbbnak arra, hogy egy szál bordó szegfűvel megajándékozza. A gyalogos vitézek küzdelmén jókat derült a csapat. Meglepődve fedezték fel a vitézkedők között Krisztiánt, az iménti idegenvezetőt. Hű, milyen ügyesen forgatta a kardot!

3. a osztályosok

Az izgalmak után gyertyafénnyel várta a gyerkőcöket a középkori lakoma. Sárgaborsópüré levest, sült csirkecombot és héjában főtt krumplit szolgáltak fel a középkori ruhába öltözött pincérek. Evőeszköz híján e finomságokat „kézzel-lábbal" fogyasztotta el a csapat. Egyik kislány megkérdezte, ők is kutyák szőrébe fogják törölni a kezüket, mint a középkori urak? Megnyugtatására ott lapultak a papírszalvéták a tányérok alatt. Közben mintha ismét Krisztiánt vélték volna felfedezni a félhomályban, amint fenséges meggyes pitét szolgált fel. A fejedelmi lakoma elfogyasztása után a csapat „megrohamozta" a korhű ruhába öltözött személyzetet és számtalan fotót készítettek velük, sőt autogramot is kértek és kaptak a rendkívül türelmes és kedves fiatalemberektől. A vár alatti játszótéren mindenki kedvére szórakozhatott, hintázhatott, bujkálhatott a kiállított sátrakban. Vagy csak élvezhette a napsütést, a fagyit, a jégkását.

Orsós Attila, Németh Zoltán, Rátz Dominik

A buszok öt órakor várták indulásra készen a jáki iskolásokat, akiket nem fárasztott el a sümegi vár „bevétele", mert nagy-nagy vigalomban töltötték a hazaút kicsit több, mint egy óráját.

Orsós Attila, Rátz Dominik, Dobos Attila, Németh Zoltán

3. a és b osztályosok

3. a osztályosok

Weidinger Veronika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!