Civil

2017.06.07. 18:30

Golgotavirágzás – Rozán Eszter könyvbemutatója a Berzsenyi könyvtárban

Szombathely - Rozán Eszter szombathelyi írónő, három sikeres könyv szerzője a 88. ünnepi könyvhét alkalmából a Berzsenyi Dániel Könyvtárban mutatta be a frissen megjelent „Golgotavirág” című alkotását az irodalomszerető közönségnek.

Civil Tudósítónktól

A művet ezúttal is Csuti Borbála középiskolai magyartanár ajánlotta az olvasók, rajongók figyelmébe. Kelemen Zoltán színművész részleteket olvasott föl a regényből, remek előadása meghitté varázsolta a könyvbemutató hangulatát.

Rozán Eszter, a „falnivaló könyvek" írója fél évvel a „Tilosban" című művének megjelenése után ismét izgalmas, érdekes, ugyanakkor mély mondanivalót hordozó kötettel lepte-ajándékozta meg olvasóit. A regény önálló történetként is olvasható, bár szereplőit már megismerhettük két, előző könyvéből, a „Maroknyi heroin" és az „Amanda" címűből, a trilógia befejező része tovább szövi érdekes, küzdelmes, ugyanakkor tanulságos életüket.

Csuti Borbála, Rozán Eszter

Az írónő 2014-ben megjelent első regényében, a „Maroknyi heroin"-ban egy izgalmas bűnügyi történet mellett a világ súlyos problémáival szembesíti az olvasót, majd az „Amanda" című kötetben tovább gombolyítja a már ismert szereplők életét, megküzdenek-e mindennapjaink problémáival, a válással, a drogfogyasztással vagy a munkahely elvesztésével.

A most megjelent „Golgotavirág"-ban az olvasó bűnügyi történet formájában kísérheti végig a már ismert főszereplők küzdelmes életét. A regény olvasásakor rádöbbenünk arra, hogy a mű túlhalad egy bűnügyi történeten, a szereplők segítségével a 21. század eleji létérzés tanúi lehetünk. A könyvben megjelennek a mindennapok kérdései, a párkapcsolati nehézségek problémaköre, látjuk, hogyan küszködik a főszereplő azzal az érzéssel, hogy „szabadságot kaptam, de most mihez kezdek vele"?

Rozán Eszter

A mű az írónő szerint fejlődésregény, a főszereplő, Opál jelleme bizonyos történések, események hatására kedvezően változik, öntudatosabbá válik, a színjátszó-körben szereplése lehetővé teszi, hogy kipróbálja önmagát, hogy láthassa az élet másik oldalát. Az írónő szerint „olyanná vált, mint egy kiscsikó, amelyet hirtelen kiengednek a napfényre."

Kelemen Zoltán

A regénynek három színtere van, egyrészt a jelen, annak minden problémájával, küzdelmével, örömével, másrészt a főszereplő addigi énjének epizódszerű felvillanása. A harmadik színtér a dráma, a színjátszó-kör előadása, amelynek főszereplője Dolores Ibárruri (1895-1989) baszk-spanyol újságíró, aki azt vallotta, hogy „minden bajnak gyökere az emberek közötti egyenlőtlenség", és nemcsak szóval, hanem tettekkel is harcolt az elesett, szegény emberek sorsának jobbá tételéért.

Csuti Borbála, Rozán Eszter, Kelemen Zoltán Fotók: Tátrainé Kulcsár Irén

Rozán Eszter elmondta, hogy regénye címét a legendás spanyol újságírónő ihlette; Dolores Ibárruri álneve „La Pasionaria" volt, magyarul Golgotavirág. Ferrari jezsuita szerzetes értelmezésében a különleges virág egyes részei Krisztus keresztútját szimbolizálják, ugyanakkor a regény szereplői is küzdelmek, fájdalmas évek, majd a tanulságok levonása után találják meg az élet értelmét és térnek vissza a társadalomba.

Csuti Borbála szerint Eszter műveire jellemző a szerény, életigenlő derű, ami nem engedi szereplőit tragédiába, depresszióba zuhanni, és valószínűleg éppen ezért szeretjük olvasni regényeit.

Tátrainé Kulcsár Irén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!