Civil

2017.07.25. 08:49

Három hét teli élményekkel a rumi napközis táborban

Rum - A Rumi Rajki István Általános Iskola az idei nyáron az Erzsébet napközis tábor program keretében három egymást követő hét napközis táborozásához nyert el 100 százalékos, gyermekenként 18 ezer forintos támogatást.

Civil Tudósítónktól

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány támogatásának köszönhetően a három hét alatt 51, 52, majd 38, összesen 141 diák részesülhetett felejthetetlen tábori élményekben. A háromszor öt nap alatt, heti váltásban 14 pedagógus szervezte a gazdag programkínálatot. A támogatásból az egész napos ellátás is, a négyszeri érkezés is biztosított volt.

Három héten át minden hétköznap reggel nyolc órától délután négyig zajlottak a változatos tábori programok. A tábori napokon az időkitöltő játékos foglalkozások, sorversenyek, kidobók, körjátékok, fogócska mellett elegendő idő jutott kötetlen játékra, beszélgetésre, rajzolásra, de népszerűek voltak a logikai, készségfejlesztő és társasjátékok, rejtvények, közösségépítő foglalkozások is.

Egy alkalommal a Fanyűvő-játékpark települt ki a táborozókhoz Badacsonytomajból. Közel harmincféle játékot hoztak magukkal, ezekből összeállított játékos feladatok megoldásával versenyeztek egymással a csapatok.

A nyári melegben is emlékezetes marad a szombathelyi Kalandvárosba tett kirándulás, a sok mászás-csúszás-hintázás után jól esett a délutáni fagylaltozás. A sümegi várnál idegenvezető vitte őket történelmi kalandozásra. A várudvari játékokat, kiállítást, állatsimogatást igazi középkori lakoma zárta. A veszprémi kirándulás kihagyhatatlan állomásán, az állatkertben a legújabb lakók kapták a legtöbb figyelmet: az elefánt, a pingvinek és a fókák. A gyűrűs makik pedig minden bizonnyal visszasírják az őket nagy buzgalommal etető táborozókat. A gyöngyösfalui Holdfényligetben számtalan meglepetéssel várták a gyerekeket. A gokartozás, erdei kisvasút, manótúra, taposóösvény, aranymosás megunhatatlan volt, mindenki abban reménykedett, hogy visszatérhet még oda.

A büki Napsugár Játszóházba tett látogatás során az ugrálóvárak, trambulinok, kisbiciklik, gokartok, kiscsónakok felélesztették a gyermekek addig rejtőzködő erőtartalékait, semmit sem szerettek volna kihagyni.

A kerékpáros túrák során felkeresték a zsennyei Bezerédj-Békássy kastélyt, majd a horgásztavat, máskor a gyönyörű csempeszkopácsi Árpád-kori templomot és a helytörténeti múzeumot, mely a tágabb környezetünk természeti és kulturális értékeit tárja fel. A táborozók kerékpáros közlekedési akadálypályán is bizonyíthatták, hogy képesek a közúton való biztonságos közlekedésre. A rumkastélyi parkban szervezett számháborúban nyoma sem volt a gyalogtúra fáradalmainak. Elszántan küzdöttek a csapatok a zászló megszerzéséért, s a visszavágó sem maradhatott el! A szombathelyi mozilátogatáson a Gru3 című 3D-s film aratott osztatlan sikert!

A kézműves foglalkozásokon hétköznapi anyagokból, tárgyakból alkottak a táborlakók különböző technikákkal. Így születtek szívószálból karkötők, konzervdobozokból ceruzatartók, textíliákkal, csipkékkel díszítve. Préselt mezei virágokból laminált könyvjelzők készültek. A bőrözés során olyan egyedi pénztárcákat, telefontartókat „kézműveskedtek", amilyeneket boltban biztosan nem kaphattak volna meg.

Mesefoglalkozásokon a digitális világban élő diákok hagyományos nosztalgia diavetítéssel, s általa nagy klasszikusok meséivel is megismerkedhettek, ami ugyanúgy elvarázsolta őket, mint annak idején szüleiket. Az egészséges életmódra nevelés jegyében a védőnő lúdtalptornával derítette jókedvre a gyerekeket. A táplálkozási teszt kitöltése, egészséges illetve egészségtelen ételek kóstoltatása, valamint a gyógy- és fűszernövény felismerés nemcsak tanulságos, hanem szórakoztató is volt. A zöldségszobrok faragása és gyümölcssaláta készítés során egészséges finomságok és művészi alkotások egyaránt születtek. A műalkotások egy részét jóízűen elfogyasztották az alkotók.

Melyik gyermek ne akarna felnőttként tűzoltó lenni? A tűzoltókocsi bemutatása, megismerése, lehet, hogy több gyerek pályaválasztását is ebbe az irányba terelte.

Egy-egy nap, hét letelte után a táborozók gyakran kérdezgették: „Ugye jövőre is lesz napközis tábor?", „Ugye jövőre is jöhetek napközis táborba?"

Lénártné Hustiker Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!