Civil

2017.07.28. 19:28

Megkezdődött a munka az I. Jáki Művésztelepen

Ják - Aki a héten ellátogat jáki templom, iskola és múzeum háromszögébe, bepillantást nyerhet az ott alkotó művészek munkájába. Mint arról keddi számunkban már beszámoltunk, messziről jött alföldi, nógrádi művészek érkeztek Jákra, hogy a hely kulturális értékeitől inspirálva egy héten át itt alkossanak az I. Jáki Művésztelep keretein belül.

Civil Tudósítónktól

A motívumgyűjtést követően már születnek az alkotások. Ottjártunkkor a főbejáratot áttűnő sejtelmes színekkel megörökítő Orbán György János virtuóz akvarelltechnikáját csodálhattuk meg. Sinka Péter rozetta motívumoktól körülvéve rézkarcot készített. Maldrik Laura egy ikerablakot örökített meg. Kun Péter apró grafikai elemeket komponált össze nagy gonddal. Az alkotók közül többen már a délutáni koncertre készültek.

Fotó: Dobos Józsefné

Az ősi jáki templom félhomályában e délután vasi zenészek adtak koncertet a képzőművészet különböző ágaiban jeleskedő művészkollégáik tiszteletére. Egyikük a jáki születésű Lakner-Bognár András, aki zenei tanulmányait a Jákon, Sabján Edit zenetanárnő, karvezető és orgonista kezei alatt kezdte. A gimnáziummal egy időben kántorképzőt végzett, ez után Virágh András orgonaművész növendékeként Szombathelyen szerzett diplomát. Ezt követően felvételt nyert a Bécsi Zeneakadémia orgona szakára, ahol jelenleg is Wolfgang Capek orgonaművésznél tanul. 2016. óta a Szombathelyi Egyházmegye zeneigazgatója és májustól a Szombathelyi Székesegyház főorgonistája.

Tomena Ákos Szombathelyen született zenét szerető és művelő családba. Középiskola után Győrben tanult tovább komolyzenei, műszaki és logisztikai irányokban. A legkülönfélébb formációkkal, zenészekkel játszott már együtt a komolyzenétől a könnyűzenéig át számtalan stílusban.

Dobos Józsefné

A hangversenyen a barokk orgonazene legjobbjainak kompozícióit hallhattuk tőlük: Johann Sebastian Bach három alkotásán kívül szerepelt műsorukon Jeremiah Clarke trombitára és orgonára írt műve, valamint Enrico Pasini, Johann Gottfried Müthel és Marc-Antoine Charpentier egy-egy kompozíciója.

A nagy sikerű koncert után Návay Sándor szobrászművészt szólítottuk meg. A művész a kortárs magyar szobrászat kiemelkedő alkotója. Elmondta, hogy középiskolai tanulmányait díszítőszobrász szakon végezte, majd dolgozott a hódmezővásárhelyi porcelángyárban. A Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán folytatta tanulmányait, a bronzöntéssel itt ismerkedett meg. Kisplasztikáinak, köztéri szobrainak többségét e technikával készíti. Kollégája, Veres Gábor kérésére Weöres Sándor szombathelyi „macskás szobrának” kiöntésében is közreműködött. Jákra is bronzszobraiból, plasztikáiból hozott. A templom melletti múzeumban megtekinthetők alkotásai.

Bugyi István József grafikusművész és rajztanár elmesélte, hogy művészeti középiskolába járt, majd Egerben tanult alkalmazott grafikát. Nyíregyházai tanulmányai alatt mélyült el mélyebben a grafikai eljárásokban. Magasnyomással kezdett foglalkozni. Témái szerteágazók, gyakran kapcsolódnak egy-egy pályázathoz. A jáki műhelymunkában különösen azt tartja izgalmasnak, hogy a szakralitás hogyan épülhet be egy-egy alkotásába.

Fotó: Dobos Józsefné

A képzőművészek elmondták, hogy nagy élmény számukra, hogy az eddig csak művészettörténet könyvekből ismert román kori, jáki templomot megláthatták, sőt egy hétig közvetlenül a templom tövében lakhatnak, alkothatnak, alkotásaikban megjelenhet a templom egy-egy motívuma.

A művésztelep résztvevői szeretnének Ják község kulturális életébe felpezsdülést hozni, a 803 éves templomnak alkotásaikkal nyilvánosságot biztosítani, látogatottságát fellendíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!