Civil

2017.08.18. 09:18

A sokácok és bunyevácok földjére kirándultak a felsőcsatári horvátok

Felsőcsatár - Kétnapos autóbuszos kirándulást szervezett Mohácsra, az ott élő horvátokhoz a Felsőcsatári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat. A kirándulók részt vettek a babfőző fesztiválon, majd hazafelé Baját is útba ejtették.

Civil Tudósítónktól

Augusztus első hétvégéjén Mohácson minden évben hagyományos babfőző fesztivált tartanak az ott élő horvátok. Az eddig csak a televízióban látott eseményre szervezte éves kirándulását a horvát önkormányzat.

A nagy hőségre és távolságra való tekintettel hajnali 5-kor indultak, és késő délelőtt meg is érkeztek Mohács szép főterére. A városháza és a Fogadalmi templom délies stílusú épületei ölelik körül a Széchenyi teret. Átsétáltak a Busóudvarba, ahol igazán látványos módon mutatják be híres farsangi hagyományukat, a busójárást. Embernagyságú, élethű bábuk mindenütt, ijesztő, faragott maszkokban, szép sokác lányok népviseletben. A tárlatvezető részletesen elmesélte és bemutatta a többnapos vigasságot.

A következő látnivaló az országos gyűjtőkörrel rendelkező Kanizsai Dorottya Múzeum, a magyarországi horvátok, szerbek és szlovének bázisgyűjteménye volt. A felsőcsatáriak farsangi hagyománya, a rozmaringszedés is helyet kapott a tárolókban. Örömmel fedezték fel a fotókon az ismerős arcokat és a rozmaringos kalapot. Magukkal vitték az erről szóló DVD-t és írott, fényképes anyagukat is, melyeket átadtak a múzeumnak, hogy hitelesebb képet tudjanak megmutatni a csatáriakról. Láttak itt gyönyörű festett kelengyeládákat, szép égetett mohácsi fekete és mázas cserépedényeket.

A múzeumlátogatást követően a Busóudvarban megebédeltek, azután elfoglalták szállásukat, majd rövid sétával indultak a babfőzés helyszínére, a Táncsics utcába. Együttérzőn gondoltak azokra, akik a kora délután meggyújtott tüzek mellett szép, mázas fazekakban készítették a finom babgulyásokat. Már csak parázslottak a tüzek, de így is fokozták az amúgy is nagy meleget. Egy babos fazékból mindenki megkóstolhatta a hagyományos ételt. Kellett hozzá a jó hideg fröccs vagy sör, a hűtött ásványvíz. Jó zene szólt, kirakodóvásár színesítette a forgatagot. Többen vásároltak babfőző edényt, majd a csapat lesétált a Duna-partra. Este utcabállal zárult az esemény, kiváló horvát zenére táncolt és kólózott a sok ember.

A finom vasárnapi reggeli után a csoport egy része szentmisét hallgatott a Fogadalmi templomban, melynek bejárata felett Kisfaludy Károly Mohács című verséből olvasható az ismert idézet: „Hősvértől pirosult gyásztér, sóhajtva köszöntlek, Nemzeti nagylétünk nagy temetője, Mohács!"

Szentmise után a mohácsi csata színhelyére, Sátorhelyre vezetett a kirándulók útja. 2011-ben bővült az emlékhely egy csodálatos, a szent koronát idéző kupolájú épülettel, melynek alagsorában egy nagyszerű kiállítást és egy rövidfilmet néztek meg. A kopjafákkal és sírhalmokkal borított csatatéren végigsétálva megkondították a lélekharangot, elénekelték a Himnuszt.

Fotó: Pezenhoffer Rózsa

Útjuk ezután a főleg bunyevácok lakta Bajára vitt tovább, ahol kis keresgélés után lejutottak a szép dunai mellékág, a Sugovica partjára. A Baja melletti tanyavilág egyik csárdájában ebédeltek, ahol a többség megkóstolhatta az igazi bajai halászlét, dunai pontyból, gyufatésztával. Jó hangulatban, nótaszóval érkeztek haza, élményekkel, új ismeretekkel gazdagodva. Viszontlátásra, jövőre! Dovidenja!

Pezenhoffer Rózsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!