Civil

2017.08.01. 16:16

Sikerrel zárult az I. Jáki Művésztelep

Ják - A hétvégén a résztvevők a vendégművészek és a tábor munkájába bekapcsolódó helyiek egyöntetű véleménye szerint, valamint a született alkotásokat látva - eredményesen zárult az első jáki művésztelep. Olyannyira eredményesen, hogy a jövő évi II. Jáki Művésztelep szervezése már el is kezdődött. Helyi és várhatóan osztrák alkotókkal bővülve 2018. július első hetében újra találkozhatunk velük.

Civil Tudósítónktól

Idén július 24-30 között, mint arról már hírt adtunk, tíz Hatvan, Salgótarján környéki és Alföld vonzáskörzetében alkotó művész részvételével valósult meg az I. Jáki Művésztelep. A grafika, festészet, szobrászat, fazekasság művészeti ágait képviselő alkotók nagy várakozással érkeztek Jákra, a közel 800 éves, ősi, román stílusú templom közvetlen környezetébe szervezett táborba.

Káli István és Bodnár Ivett, a művésztelep fő szervezői elmondták, hogy a programok fakultatív módon zajlottak. A művészek a templomkertben, a múzeum kertjében vagy éppen az iskolában dolgoztak. A település lakói így minden pillanatban találkozhattak velük, az alkotásba bepillantást nyerhettek, tájékozódhattak a munkafolyamatokról. A főszponzor több partnerével együtt szervezték az esti szabad programokat is, így sikerült például Sárvárra buszos kirándulást, a jáki a Rácz Majorra pedig lovashintón jó hangulatú látogatást tenni.

Fotó: Dobos Józsefné

Ami a szakmai, művészeti munkát illeti, arról a legilletékesebbeket, a táborban résztvevő képzőművészeket kérdeztük meg.

Sinka Péter grafikusművész, középiskolai tanár, a többiek nevében is elmondta, hogy mindig szeretettek volna ellátogatni Jákra, gyermekkori vágyuk teljesült most. Az ősi templom kisugárzása, - amely már a képekből is átjön,- olyan nagy hatással volt rá, hogy a lehetőséget, hogy a táborban részt vehessen nem lehetett visszautasítani. A művésztelep alatt készített linómetszetein és rézkarcain láthatóan a faktúrák és a szimbólumok formavilága érdekelte. A templom köveiből, a majd ezeréves történelem nyomaiból emelt ki részleteket, ezeket újragondolva kombinálta egymással.

Mátyássy Gábor is a szimbolikus elemek erejét emelte ki. Szokásos klasszikus technikájával, rá jellemző módon ezek ábrázolása volt a fő célja. Ezen túl még linómetszetben is megfogalmazta gondolatait a templom és a románkor építészeti elemeivel kapcsolatban.

Fotó: Dobos Józsefné

Varga Zsuzsa, hatvani könyvtáros-fazekas a jáki fazekaskultúrához kapcsolódóan vett részt a művésztelepen. Számára a templom ornamentikus és figurális díszítményei és a csodálatos környezet jelentettek izgalmas kihívást.

Maldrik Laura az egri gimnázium tanulója. Alkotótársaitól a tábor alatt sokat tanulhatott, ami műveire is hatással volt. Amik legjobban inspirálták kisméretű festményei, grafikái elkészítésében, azok a templom ablakai, szobrai és a táj jellege voltak.

Kun Péter grafikusművész és általános iskolai tanár Kazárról. Számára ihletet a hely szelleme, a környezet sajátossága adott, mivel – mint mondta,- bármerre nézett, motívumok tömkelegével találkozhatott a templomnál és annak környékén. Művei fő témáját ezek adták. Sokszorosító grafikai eljárásokkal dolgozott, rézkarcot és hidegtűt készített a héten elsősorban.

Orbán György János festőként érkezett hozzánk, bár többnyire könyvgrafikával és alkalmazott grafikával foglalkozik, Jákon elsősorban színes akvarelleket és pasztelleket készített. Elmondta, hogy a jáki kövektől sugallatot vélt hallani, érzékelni a középkor titokzatos korszakából.

Bugyi István József grafikusművészre a hely szakrális szelleme, motívumok sokasága hatott. Ezeket indirekt módon kívánta megjeleníteni, saját grafikai világát ötvözve az adott témákkal.

Fotó: Dobos Józsefné

Návay Sándor bronz köztéri szobrairól és kisplasztikáiról ismert szobrászművész számára egy régi nagy álom teljesült, azzal, hogy itt lehetett és az egyik legszebb épített örökségünk szomszédságában tölthetett el egy hetet. Sok inspirációt kapott és ezeket régi jó szokásához híven plasztikákba öntötte. A záró kiállításon mindenki örömére szeretné bemutatni ezeket az érmeket domborműveket.

Valójában ugyanis az I. Jáki Művésztelep munkája még nem zárult le: a tábor lakói szeptember végén Jákon egy kiállításon fogják bemutatni a jáki inspirációk alapján született műalkotásaikat, ezzel szeretnék megköszönni az önkormányzat, egyházközség, a helyi vállalkozók támogatását, a község lakóinak barátságát. E galéria képei közül, köszönetképpen a falunak is kívánnak ajándékozni pár alkotást, míg több képet meg is lehet majd vásárolni itt, a zárókiállításon.

Dobos Józsefné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!