Civil

2017.08.04. 11:53

Szent Jakabtól Szent Jakabhoz - A gencsapáti plébánia búcsúi zarándoklata Dobronakon

Július 23-án, vasárnap a szlovéniai Dobronak település Szent Jakab Plébániatemplomának búcsúünnepén vett részt egy busznyi gencsapáti zarándok Gombos Bálint plébános vezetésével.

Civil Tudósítónktól

Megérkezésükkor Toplak Alenka és férje, Toplak Rudolf fogadták a zarándokokat. Elsőként a György Házba kalauzolták el őket, ahol nemcsak elmondták, hanem képekkel és különböző érdekes, korabeli berendezési tárgyakkal szemléltetve mutatták be településük gazdag történetét. Ezután az ünnepi szentmisére indult a csoport. Útközben megcsodálhatták a templom utcájában lévő árusok szebbnél szebb kézműves portékáit is.

Búcsúi szentmisén a gencsapáti zarándokokkal

Az ünnepi szentmise kezdetén Simon Stihec plébános úr külön is köszöntötte a gencsapátiból érkezett híveket. A szentmise főcelebránsa és szónoka Majnek Antal munkácsi megyés püspök úr volt, aki a szertartás végén megáldotta a járműveket, a jelen lévő zarándokokat, valamint a kívülről és belülről is gyönyörűen felújított plébániatemplomot.

A György-háznál a gencsapáti zarándokok

Ezután a templomkertben felállított sátorban bőséges ebéddel, búcsúi süteményekkel és finom helyi borokkal kedveskedtek a vendégeknek a házigazdák. Egy jó ebédhez persze nóta is jár: a zenei aláfestésről és a jó hangulatról a helyi nótaklub tagjai gondoskodtak. Azért beszélgetésre is volt lehetőség: a helyiek boldogan idézték fel élményeiket a Gencsapátiban tett áprilisi látogatásukról és a Szentkútról.

Püspöki szentmise Dobronakon

Szent Jakab apostol a dobronaki templomban

A Szent Vid-kápolnánál a bakonaki tó mellett
Fotók: Ávár József, Jáger Imre

Délután ellátogattak az Orchideaparkba, amelyet a házigazdák kifejezetten a magyarországi vendégek tiszteletére nyitottak ki. Itt megcsodálhatták a trópusi pálmaházat és a szebbnél szebb színekben pompázó virágokat. Természetesen vásárlásra is volt lehetőség, s emellett a táj szépségében is gyönyörködhettek. A Dobronak mellett lévő Bakonaki tó és erdővel körülvett környéke, a Szent Vid kápolna a mellette lévő forrással igazán hangulatos állomása volt a zarándokútnak.

A vendéglátók a „Jövőre veletek, ugyanitt!" köszöntéssel búcsúztak.

Varga Albin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!