Civil

2017.08.11. 15:22

Szombathelyi huszárok a Muravidéki Vágtán

Lendva-Hosszúfalu - A szombathelyi Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület Huszár Tagozata látta el a hét végén megrendezett II. Muravidéki Vágtán a protokolláris huszárfeladatokat.

Civil Tudósítónktól

A Budapesten szeptemberben megrendezendő Nemzeti Vágta előfutamának számító Muravidéki Vágtát már második alkalommal szervezték meg. A tavalyihoz képest új helyszínen, a Lendvához tartozó Hosszúfaluban alakították ki a versenypályát.

Sátory Károly szombathelyi önkormányzati képviselőt - aki az egyesület elnöke is – kérdeztük arról, hogy kerültek a szombathelyi lovasok a muravidéki rendezvényre?

- Az ŐrvidékHáz kapcsolatainak köszönhetjük a felkérést. Az intézmény igazgatója, Farkas Csaba javasolta a szervezőknek, hogy nézzék át egyesületünk honlapját, mivel az egyesület alkalmas a vágta feladatainak ellátására, keressenek meg engem. Nem sokkal ezután már csengett is a telefonom. Megtisztelő volt számunkra a felkérés, igyekeztünk mindenben megfelelni. Nyolc lovas és több mint tíz gyalogos huszárral láttuk el a feladatokat. Nem volt könnyű dolgunk, hiszen a télikabátokból készített dolmányban, állig begombolva és a rajta lévő mentében kellett lovagolnunk, sokszor vágtázni, az árnyékban is negyven fokban. Mindezek ellenére felemelő érzés volt hozzájárulni ahhoz, hogy az ott élő magyarok által szervezett rendezvény jobb, színvonalasabb lehessen. A lovas feladatok ellátása mellett egy huszártábort is felállítottunk, ahol ágyúkkal, fegyverekkel és a huszárok tábori életével ismerkedhettek az érdeklődők. Nagy örömünkre a szervezők maximálisan elégedettek voltak egyesületünk munkájával, így már meg is hívtak bennünket a jövő évi vágtára - mondta el Sátory Károly.

Fotó: Klapka György Egyesület

Az augusztus 5-i rendezvény a Muravidék legnagyobb lovas eseménye, amely kulturális és gasztronómiai rendezvény is egyben. A szervezők a rendezvénysorozattal a Muravidék feledésbe merült lovas hagyományait szeretnék feléleszteni.

A hőség nehezítette a lovasok, a lovak és az érdeklődők helyzetét, de így is mintegy kétezren voltak kíváncsiak az eseményre. Figyelembe kellett venni az állatorvosok kérését, hogy ne a déli órákban fussanak a lovak. Sajnos nem csak emiatt kellett az eredeti időponttól eltérni. A verseny előtti estén Lendva térségét komoly zivatar érte el, emiatt a felázott pályának is száradnia kellett, nehogy veszélyeztesse a lovak és lovasok testi épségét.

Viszont érdemes volt kitartani, hiszen már az előfutamok nagy izgalomban teltek.

Természetesen a szervezők kísérőprogramokkal is várták a nagyérdeműt, ahol csikós bemutatót, szabadidomítást, és különböző lovas attrakciókat láthattak.

A szervezők elmondták, hogy a rendezvény nem csak a lovakról és lovasaikról szólt. Úgy érzik, hogy ezzel is hozzájárulhattak a nemzeti összetartozás gondolatának erősítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!