Civil

2017.08.06. 12:41

Új mézkirálynő a trónon

Jászberény – A magyar méhészek az augusztus ötödikén megrendezett harmincadik nemzetközi Mézvásáron és Méhésztalálkozón egy évre újra mézkirálynőt választottak, akinek feladata a magyar méz népszerűsítése minél szélesebb körben.

Civil Tudósítónktól

A koronázáson felkérésre a Sárvári Apiarius Mézlovagrend három képviselője: Balatoni László, Kelemen Balázs és Benedikti Árpád is részt vett.

Benedikti Árpád és Balatoni László Barics Adriennel, a megválasztott 1. udvarhölggyel

Idén a koronát Balla Nóra, a Fejér megyei Zámolyból származó egyetemista, a múlt év második udvarhölgye nyerte el. Udvarhölgyei Barics Adrienn Budapestről, és Lesti Kitti Tápiószecsőről lettek.

Balla Nórával, az új mézkirálynővel Benedikti Árpád és Balatoni László

A majdnem negyven fok hőség ellenére sokan vettek részt a találkozón és vásáron, ahol egy új lovagrendet, a Jászsági Lovagrend tizennyolc tagját is felavatták, és ezzel a lovagrendek száma ismét eggyel gyarapodott Magyarországon. Az ünnepélyt tarka városi forgatag tette színesebbé. A sárváriak először vettek részt ezen a találkozón, ahol az ünnepséget a már megalakult lovagrendek felvonulása nyitotta meg, élükön még Rozmann Grétával, a búcsúzó királynővel, akit két huszár dalia kísért.

Az Apiarius mézlovagrend a vásár mackóival, illetve egy családdal

A felvonulás után egy tágas sportcsarnokban Szabó Sándor, Jászberény polgármestere nyitotta meg az ünnepséget. Felszólalt Nagy István miniszterhelyettes, a MVM parlamenti államtitkára, valamint Pócs János, a térség országgyűlési képviselője, Rozmann Gréta pedig elbúcsúzott a méhészektől. Ezután a kilenc mézkirálynő-jelölt mutatkozott be, remélve azt, hogy a méhek őrzői rájuk voksolnak.

A királynő a trónon, körülötte udvarhölgyei

Ebéd után történt meg a Jászsági Mézlovagrend felavatása, majd az eredményhirdetés és a koronázás. A sárvári méhészek rendületlenül állták a sarat díszruhájuk melegében lovagtársaikkal együtt, hogy méltó díszét adják e két nemes és fennkölt ceremóniának, amelyek arra hivatottak, hogy a magyar méhésztársadalmat összeforrasszák olyan falanxszá, mely minden akadályon, gondon áttör.

Szöveg és fotó: Kelemen Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!