Újraélesztés

2017.10.24. 09:58

Vakon is lehet életet menteni – Újraélesztést tanultak a látássérültek Szombathelyen

Szombathely – Október 17-én érdekes programra várta tagjait a Vakok Egyesülete. Papp Márió mentő szakápoló vezetésével újraélesztést tanultak a látássérültek.

Civil Tudósítónktól

Bősze György az újraélesztés fogását gyakorolja

Fotó: Kopcsándi Gyula

A babán mindenki elsajátította a helyes mozdulatokat, fogásokat. Megtanulták, hogy annak ellenére, hogy nem látják a tüdő emelkedését, hogyan tudják megállapítani, hogy lélegzik-e a földön fekvő ember. Azt is gyakorolták, hogy mit kell tenni, ha valaki fuldoklik.

Papp Márió beszél az elsősegélynyújtás fontosságáról
Fotós: Kopcsándi Gyula

A horkolás mindenki számára kellemetlen élmény. Annak is, aki horkol, és annak is, aki hallgatja és nem tud aludni tőle. Ezen a tanfolyamon kiderült, mit kell tenni, hogy ez megszűnjön.

Bősze György az újraélesztés fogását gyakorolja
Fotós: Kopcsándi Gyula

Márió mindenkinek adott kötszert a kezébe, és begyakoroltatta, hogyan kell bekötni egy sebet. Sok kérdés is elhangzott. Így a résztvevők sok praktikus tanácsot kaptak arra nézve, hogy hogyan veszik észre, ha valakinek sztrókja van, vagy infarktust kapott. Hogyan tudja könnyen és gyorsan elállítani a vérzést egy háztartási baleset során.

Papp Márió azt a fogást mutatja, amit akkor kell alkalmazni, ha valaki fuldoklik.
Fotós: Kopcsándi Gyula

 

Az emberek hajlamosak pánikolni, ha baleset éri őket, vagy olyan személy közelében vannak, akit baleset ér. Márió elmondta, hogyan kell mentőt hívni. Kihangsúlyozta, hogy a 104-es telefonszámon közvetlenül a mentőközpont veszi fel a telefont, azonban a közúti baleseteknél érdemesebb a 112-t hívni, mert ezen a számon olyan kolléga ül a telefonnál, aki tudja értesíteni a tűzoltókat, rendőröket is. Kihangsúlyozta, hogy a legfontosabb információ a helyszín pontos megadása, ahova a segítségnek érkeznie kell.

Kopcsándiné Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!