olvasói

2017.10.24. 15:43

Vasi amazonok a fekete erdőben

Immár a hetedik alkalommal került megrendezésre a Fekete Erdei Hastáncfesztivál, amelyet ezúttal a festői szépségű Wolfach városában kapott helyet. A rendezvény szervezője Claudia Dufner egy több mint ötszáz éves pajtába álmodta meg az idei műsorokat.

Olvasói

Fotó: Csizmazia Ákos

 

Fotó: Csizmazia Ákos

A fellépők közt a németeken kívül voltak ausztrál, ukrán, francia, és hála Ipkovics Ágnesnak és Paizer Aliznak a Freya & Inanna nevű formációból, magyar táncosok is. Elmondásuk szerint a kinti táncos közösség nagyon befogadó és barátságos, az előadásuk közönsége pedig lelkes volt. A törzsi hastánc egy modern formája a hastáncnak. A műfaj táncmozdulatait a közép-keleti, észak-afrikai, spanyol és indiai népi táncok ihlették. A stílusban a leggyakoribb a közös improvizáció, amely attól egységes a színpadon, hogy a mozdulatoknak és jeleknek egy tárháza van, amelyet elsajátítva minden táncos ugyanúgy, csinálja meg a mozdulatokat, a jeleket használva kommunikálja a váltásokat. Ruházatukra a hárem nadrágra húzott bő szoknya, díszített övek, felül pedig úgynevezett choli – szűk fazonú, rövidujjas, mélyen kivágott blúz, melynek rövid szabása szabadon hagyja a köldököt. Általában a sötét, illetve föld színek dominálnak a fellépőruhákban, a hajukat konytba tűzik és virágokkal díszítik a táncosok.

Ági és Aliz az ebből a stílusból kifejlődött törzsi fúzióban talált rá önmagára. Ez a műfaj folyamatosan fejlődésben, változóban van, és már több ága is kialakult. Különböző táncokat pl. hip-hop, popping, kortárs tánc vegyít a hastánccal.

A lányok az utóbbi időben a fantázia fúzióban mélyültek el, szeretnek a a színpadon különböző misztikus karakterek bőrébe bújni, voltak már istennők, minótauroszok, boszorkányok, amazonok is, illetve idén a Savaria Karneválon a Keleti Udvar színpadán Horváthné Tobischka Katalinnal, a helyszín vezetőjével kiegészülve Főnix Tánccsoportként kalózok.

A fekete erdei színpadra amazonokként léptek. Előadásaik során az erős, független nőalakot jelenítik meg a hastáncban megszokott érzelmes karakter helyett.

Paizer Aliz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!