civil

2017.11.12. 16:12

Ahol a kisebbség a többség – közmeghallgatás Pornóapátiban

László Antal

Fotós: Dr.LASZLO ANTAL

Fotós: Dr.LASZLO ANTAL

Mozgalmas évet zárt úgy a német kisebbségi önkormányzat, mint a képviselő-testület, ám ennek értékelése előtt Pornóapáti településképi arculati kézikönyvét mutatta be Gergye Péter településmérnök. A helybéliek véleményének figyelembevételével, illusztrációkkal bőven ellátott kézikönyv a meglévő és megőrzendő építészeti értékek bemutatásával ad ajánlásokat arra, hogy a falu arculatának megóvása érdekében a jövő építtetői, felújítói milyen építészeti szempontokat igyekezzenek érvényesíteni. A kézikönyv javallatainak figyelembevételével fogja Pornóapáti önkormányzata a településkép-rendeletet megalkotni, amelyben összegzik a településkép-védelem valamennyi elemét, beleértve az építőkre és a beruházókra vonatkozó szabályokat is.

Gergye Péter településmérnök

A bemutatót követően Csoknyai Viktória, a Pornóapáti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke értékelte a szervezet 2017 évi tevékenységét és anyagi helyzetét. Az esztendő minden eddigi hónapjában sikerült valamilyen, a település többségét megmozgató rendezvényt lebonyolítani. Ezek között szerepelt svábbál, idősek napja, gyermeknap, olvasótábor, Figura Elek drámapedagógus német mondókákkal teleszőtt játékos előadása gyermekeknek, a felújított óvoda átadó ünnepsége keretében folk-rock délután.

Csoknyai Viktória a Pornóapáti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

Közben megtörtént a kórus ruháinak szükséges kiegészítése, elkészült az ovisok népviseleti öltözete, mikrofon-állványokat szereztek be, és támogatták a Felsőcsatári Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola felújítását. Készülnek még az idén a megyei német nemzetiségi kórustalálkozó – az Adventskranz – szombathelyi Jézus Szíve templomban megtartandó rendezvényére, ahol a Pornóapáti Nemzetiségi Kórus is fellép, továbbá kirándulást szerveznek a településért, a civil szervezetekért legtöbb áldozatot hozó aktivistáknak, és készülnek a szokásos karácsonyi helyi műsorokra is.

Fülöp Orsolya polgármester

Fülöp Orsolya polgármester többségében a település szépítése, objektumainak állagmegóvó karbantartása érdekében elvégzett munkákról számolt be. Értékelőjében kiemelt helyen szerepelt az óvoda felújítása, amelyhez több mint 20 millió forint területfejlesztési pályázati forrást sikerült megszerezni. A szeptemberi ünnepélyes átadáson jelen volt dr. Hende Csaba a térség országgyűlési képviselője és Kondora Bálint a megyei közgyűlés alelnöke is.

Szépültek a település közterei, virágok, díszpadok kerültek a templom, az emlékmű környezetébe, a játszótérre, megújult a kultúrház előtere.

Csoknyai Viktória a Pornóapáti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Fülöp Orsolya polgármester, Dr. Linhárt Gábor jegyző

A település jelenlegi legnagyobb gondja a biomassza fűtőmű javítási munkálatainak elvégzése és finanszírozása. Az elhasználódott berendezés rendbehozatala közel öt millió forintos kiadást jelent az önkormányzatnak, miközben a fűtési szezon már megkezdődött.

Mindezeken túl egy 15 milliós pályázat vár elbírálásra az önkormányzat épületének felújítására.

Az érdeklődők

Gondot jelent, hogy az elmúlt időszak szélsőséges időjárása következtében több településen kidőlt fenyőfák rongálták meg az áramellátó hálózatot, és ilyen veszély Pornóapátiban is fennáll. Ezért folyamatban van a veszélyes fenyőfák kivágásának megszervezése.

A közmeghallgatás résztvevői csapadékelvezetési problémákat vetettek fel, valamint szorgalmazták az önkormányzati tulajdonban üresen álló volt határőr őrs épületének állagmegóvását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!