Vasi finomság

2017.11.10. 10:00

Hajdina-gánica Orfaluról

A közelmúltban az orfalui Rába-vidéki tájháznál járt az „Itthon vagy” című televízióműsor stábja. A felvett képsorok a tervek szerint még ebben a hónapban adásba kerülnek.

Civil

Lábodiné Kürnyek Ani mutatta be a gánica készítését Fotó: Holecz Károly

 

Lábodiné Kürnyek Ani mutatta be a gánica készítését
Fotó: Holecz Károly

A műsorban mindaz látható lesz, ami az útikönyvekből kimarad: sok-sok helyszínről megannyi információval.

Mesélő képek – helyenként onnan, ahol csak a madár jár, mint például az orfalui „gyantás”. Bizony a Rába-vidéki szlovén (vend) vidéken lakó idősebb emberek még ma is emlékeznek, hogy hajdan miként csapolták az erdeifenyő gyantáját. Ezen a területen az 1940-es években még egy kilogrammnyi nyers balzsamot gyűjtöttek egy fáról az akkor még lábon álló fenyvesből.

A sorozat-készítők rögzítették a hajdinagánica készítését is, amit Lábodiné Kürnyek Ani mutatott be. A műsor a tervek szerint még ebben a hónapban látható lesz a közszolgálati televízióban.

Horváth L. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!