Környezet

2017.11.06. 10:57

Használt cipőbe ültettek virágot – Környezettudatos ikervári gyerekek

Ikervár – Hat napot töltöttek az ikervári Zichy Antónia Általános Iskola felső tagozatos diákjai a zalaszabari Holnapocska – környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási Táborban.

Civil Tudósítónktól

Cséve Patrik, Juci tanár néni, Bigelisz Dávid, V. Németh Zsolt államtitkár és Tóth Anasztázia hulladékot hasznosít

Kissné Tarr Judit, az iskola igazgatója elmondta, hogy nem véletlenül érkezett V. Németh Zsolt államtitkártól felajánlás a táborban való részvételre, ugyanis az intézmény ökoiskolaként rendszeresen változatos programokkal, témahetekkel neveli tanulóit a környezettudatos gondolkodásra. A zalaszabari táborban 45 diák és az őket kísérő pedagógusok vettek részt a foglalkozásokon. Az őszi szünet előtti utolsó tanítási napot és a szünet első napjait töltötték együtt a Szabadicsné Rádi Éva és Szabadics Zoltán által alapított táborban, ahol a programok mindegyike a környezetvédelemről és a hatékony hulladékgazdálkodásról szólt. „Szemétből érték” című tematikus napon újságpapírból készítettek használati tárgyakat, és például használt cipőbe ültettek virágokat. A kísérő programok között szerepelt éjszakai túra, gyalogtúra a Kis-Balaton Házhoz, ellátogattak a bagolai hulladékválogatóhoz, s kikapcsolódásként élményparki játékok, csúszdaház, karaoke és zalakarosi fürdőzés tette emlékezetessé ezeket a napokat.

Rampl Zétény és Kiss Milán kézművekedik V. Németh Zsolt államtitkár mellett

A tanulókat meglátogatta V. Németh Zsolt államtitkár. A politikus kiemelte, hogy minél fiatalabb korban kell a gyerekeket a környezettudatos életmódra nevelni, ezt szorgalmazza a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával megrendezett tábor is, s a minisztérium évente több száz millió forintot fordít a környezetvédelmi szemléletformálásra. A környezeti neveléssel foglalkozó szakemberek folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket, eszközöket, amelyekkel elérhetik a lakosokat, támogathatják kezdeményezéseiket.

Cséve Patrik, Juci tanár néni, Bigelisz Dávid, V. Németh Zsolt államtitkár és Tóth Anasztázia hulladékot hasznosít

- Bármilyen jogszabályt hozunk, bármilyen beruházást hajtunk végre, a legfontosabb az, hogy ismerjék meg a helyes hulladékgazdálkodás módját. Hiszen senki sem születik környezettudatosnak vagy éppen szemetelőnek. Nagyon fontos, hogy ez a környezettudatosság beépüljön a pedagógiai programokba – fogalmazott látogatása során V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

A program segítségével a fiatalok átfogó, a mindennapi életbe beültethető ismereteket szerezhettek a környezetvédelemről, annak társadalomra gyakorolt hatásáról. Nem elhanyagolható szempont, hogy ezek a témák szervesen illeszkedtek a Zichy Antónia Általános Iskola környezetnevelési programjába, ökoiskolaként felvállalt feladatainak sorába.

Pásti József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!