Advent

2017.11.28. 10:01

Kemestaródfa – Adventi előkészületek előadásokkal

A helyi Kulturális és Faluszépítő Egyesület az önkormányzattal közösen minden kelléket ingyen biztosított az érdeklődők részére.

Civil Tudósítónktól

Tették ezt azért, mert az egyesület 320 ezer forintot nyert az NCA pályázatán, míg az önkormányzat sikeresen pályázott a Nemzeti Kulturális Alaphoz 300 ezer forint értékben. Amíg készültek a szebbnél szebb koszorúk, addig az egyesület meleg teával, forralt borral és zsíros kenyérrel kínálta a résztvevőket. A koszorúk elkészülte után mindenki átvonult a Művelődési Házba, ahol 18 órától a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár jóvoltából két érdekes előadást hallgathattak végig.

Fotó: Miród Gábor

Az első előadó Ilon Gábor régész volt. Előadásának az volt az aktualitása, hogy a nemrég elkészült Falurendezési Terv régészeti fejezetét ő készítette el. Előadásában többször érintette azokat a leleteket, amiket Kemestaródfán a régészeti vizsgálatok során talált. Elmondta, hogy a Halomszél I és a Halomszél II lelőhelyen több őskori maradvány került elő. Ebből megállapítható, hogy Kemestaródfa már az őskorban lakott település volt. Az előadó több Vas megyei régészeti leletet bemutatott, és a feltárásuk módját is felidézte. Több könyvvel, az előadás végén pedig több tárggyal illusztrálta az őskori ember életét, mindennapjait.

Fotó: Miród Gábor

A második előadó Mitre Zoltán geográfus, a Gotthárd Jenő Csillagászati Egyesület titkára volt, aki érdekes előadásában a nap- és a holdfogyatkozásokat, azok élettani és nem utolsó sorban történelemformáló hatását mutatta be a szépszámú érdeklődőnek. Elmondta, hogy a napfogyatkozásokat az ókori Egyiptomban isteni tulajdonságokkal ruházták fel. Amíg a tudomány nem adott magyarázatot a dolgokra, addig az emberek féltek a nap- és a holdfogyatkozásoktól. Több tudós, például Einstein is, a napfogyatkozás jelenségét tudományos tételeinek bizonyítására használta fel. Az előadó elmondta, hogy több csatát befolyásolt a hirtelen bekövetkezett jelenség, valamint a fogyatkozások ciklikusságát megfigyelve több történelmi jelentőségi esemény dátumát tudták kiszámolni, valamint az eseményt előre jelezni.

Fotó: Miród Gábor

Végezetül, az adventi előkészületekhez kapcsolódva a betlehemi csillag történetével is megismerkedhetett a hallgatóság Mitre Zoltán jóvoltából.

Miród Gábor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!