SZOMBATHELY 

2017.11.11. 08:00

 Posztmodern versekkel ismerkedtek Szombathelyen

 Tolnai Ottó és más posztmodernek címmel hirdette meg legújabb előadását a Genius Savariensis Szabadegyetem, amelyre ismét nagyon sok érdeklődő jött el a Berzsenyi téri épület előadótermébe.

  Tátrainé Kulcsár Irén

Fűzfa Balázs irodalomtörténész olvasta és elemezte a verseket Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

 

Fűzfa Balázs irodalomtörténész olvasta és elemezte a verseket Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Fűzfa Balázs irodalomtörténész rendhagyó módon nemes vetélkedővel kezdte előadását: Parti Nagy Lajos nemrég megjelent „Létbüfé” című könyvéből (híres magyar költők verseinek áttétele új formában) olvasott fel idézeteket, és aki a közönség közül a legtöbbet felismerte, jutalomban részesült, csokit kapott. Az előadó hangsúlyozta: a Kossuth-díjas költő, drámaíró, író, szerkesztő, kritikus Parti Nagy Lajos meghatározó szerepet tölt be a magyar posztmodern irodalomban, Grafitnesz (2003) című verseskötete is rendkívül gazdag, sokhangú lírai életmű.

Az irodalomtörténész szerint Petőfi és Arany korában költészetünkre jellemző volt a szép beszéd, a gyönyörű költői kép, a közízlés és a szöveg közel állt egymáshoz, rá épült a nyugatos korszak is. Ettől a klasszikus iránytól tért el később Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes, de legfőképp Juhász Ferenc költészete, majd az 1970-80-as évektől kezdve Tandori Dezső, Petri György és Orbán Ottó műveiben a közízlés és az esztétikai érték már jócskán eltávolodott egymástól: amit a szakma és a költők értéknek tartanak, azt a közízlés (általában) nehezen tudja elfogadni. A posztmodern művekben fontos mozzanattá válik a humor, az irónia, a szövegközöttiség, meg kell tanulni „beleolvasni” a versekbe, amelyekben nem a cselekvés, hanem a kifejezés lesz a fontos.

Az előadás további részében posztmodern költők verseit olvasták és elemezték a hallgatók előadójukkal közösen, a többi között Orbán Ottó „Gondolatok egy személyi számítógép szövegszerkesztő programjának memóriájába elmentve” című versét, amely a mindenki által jól ismert Vörösmarty-vers, a „Gondolatok a könyvtárban” parafrázisa.

Tolnai Ottó vajdasági költő legújabb kötetéből két verset mutatott be Fűzfa tanár úr: a „Scandal” és a „Naponta újra és újra” címűt. Attól érezzük versnek, hogy a hangneme többszörös, komoly és tréfás, az élet és a halál kérdése egyszerre jelenik meg benne – hívta fel közönsége figyelmét az előadó, aki úgy érzi, hogy Tolnai Ottó verseiben a nagyon kicsi, a nagyon profán és a nagyon emelkedett egybejátszásával mond valamit a létezés lényegéről, az örökkévalóságról és az abba való kapaszkodási vágyunkról.

Fűzfa Balázs előadása végén Jenei Gyula „Kereső” című versével ismertette meg az irodalomszerető hallgatókat, amely Vajda János „Húsz év múlva” versének parafrázisa. Különlegessége, hogy nincsenek benne nagybetűk, és a költő a sorok végén nem fejezi be a szót, hanem áthajlással folytatja a következő versszakban, és ez a vers lényege, pontosan leképezi azt, amiről szól: így távolodtunk el egymástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!