Civil

2017.11.20. 10:44

Vaskeresztes jól használja ki az adottságait

Az osztrák-magyar határon ágaskodó Vas-hegy lábánál, a Pinka folyó két oldalán a hajdani Magyarkeresztes és Németkeresztes települések egyesítésével létrejött Vaskeresztes Vas megye egyik legszebb és településképi adottságainak megfelelően legfejlettebb települése. A péntek esti közmeghallgatás gyakorlatilag arról szólt, hogy az itt élők miképpen igyekeznek a kis falu említett jellemzőit megtartani.

Civil Tudósítónktól

Krancz Imre polgármester és Dr. Linhárt Gábor jegyző. Fotó: László Antal

Fotó: Dr.LASZLO ANTAL

Ebben jelentős támogatójuk a település határában több évtizede működő és ma már a lakosság lélekszámának csaknem kétszeresét foglalkoztató, bébi termékeket gyártó MAM Hungária Kft. Pungor László, az üzem minőségirányítási vezetője a gyár folyamatban levő, a településképet meghatározó, az üzemi terület duplázódását jelentő beruházásai mellett szólt arról, hogy a fejlesztések a létszámbővítés mellett a termelési automatizálás irányába haladnak, továbbá, hogy az üzem a jövőben is fontosnak tartja a település támogatását.

Pungor László a MAM Hungária Kft. minőségirányítási vezetője. Fotó: László Antal

A Vaskeresztesi Szivárvány Óvoda vezetője, Varga Ervinné elmondta, hogy az apróságokat hogyan készítik fel az iskolaévekre, a kis-, közép-, és nagycsoportok programjai hogyan épülnek egymásra, biztosítva a gyermekek fejlődését. Folyamatban van az óvónői álláshely betöltése, az óvodai programok keretében sokat utaztatják a csemetéket szombathelyi programokra, uszodába.

Varga Ervinné óvodavezető. Fotó: László Antal

Gergye Péter településmérnök Vaskeresztes települési arculati kézikönyvét mutatta be, amely a falu története során alkalmazott építészeti sajátosságok alapján fogalmaz meg ajánlásokat a jövő építkezői, a település felelős vezetői számára.

Gergye Péter településmérnök. Fotó: László Antal

Dr. László Eszter háziorvos a falu egészségügyi helyzetének vázolása mellett tervezett szűrővizsgálatokról, valamint a bevezetett Egészségügyi Elektronikus rendszer pillanatnyi anomáliáiról ejtett szót.

Akiknek szóltak a beszámolók. Fotó: László Antal

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke, Puskás Norbert a településen található horgászvizek pihenőparkká történő alakításáról, szabályozási munkákról, további fejlesztésekről adott számot, amelyek Vaskeresztes vonzóerejét növelhetik.

Puskás Norbert a Vas Megyei Horgászegyesületek Szövetségének elnöke. Fotó: László Antal

Az önkormányzati beszámoló keretében Krancz Imre polgármester az idei év megvalósított fejlesztései keretében a saját erőből finanszírozott, Vas-hegyre vezető út következő szakaszának felújítását, a szőlőhegyi csapadékelvezetési problémák megoldását, továbbá a sporthorgász egyesülettel közösen megvalósított, a közösségi rendezvények kulturált megtartását biztosító rendezvénysátor létesítését ismertette, továbbá az adósságkonszolidációs pályázat és saját forrás igénybevételével megvalósult ravatalozó felújításról és komplex temetőkert rendezésről beszélt. A közeljövő fejlesztései keretében rövidesen megkezdődik a területfejlesztési források bevonásával az orvosi rendelő átépítése, az akadálymentesítési és komplex energiakorszerűsítési szempontok figyelembe vételével.

Krancz Imre polgármester és Dr. Linhárt Gábor jegyző. Fotó: László Antal

A képviselő-testület a lakosság megtartó erejének növelése érdekében építési telkek kijelölésének fontosságát fogalmazta meg, ennek megoldási lehetőségét az építeni szándékozókkal együtt településtervező bevonásával vizsgálják.

László Antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!