Civil

2017.12.23. 19:30

Adventi fények Kemenesalján

Kissomlyón az adventi gyertyákon kívül hópelyhek, fénysorok, élő adventi naptárként a házak ablakaiban kigyúló számok, és ráadásként a téli napforduló estéjén egy hatalmas máglya is bevilágította a települést, és az ott élő, illetve odalátogató emberek lelkét.

Civil Tudósítónktól

Fotó: Kostyák Borbála

 

Fotó: Kostyák Borbála

A faluban immár hagyomány, hogy november végén a falu dolgozói felállítják az adventi koszorút, és a karácsonyt megelőző négy vasárnapon közös énekléssel egybekötve a település lakói együtt gyújtják meg a gyertyákat.

Fotó: Kostyák Borbála
Fotó: Kostyák Borbála

Az idei évben az első vasárnap bábszínház, a másodikon Gerbert Judit műsora, a harmadikon pedig mézeskalács díszítés és kézműveskedés várta az ünnepre közösen ráhangolódni vágyó helybelieket.

Ezen kívül már lassacskán szintén hagyománnyá válik az élő adventi

Fotó: Kostyák Borbála

naptár Kissomlyón. Ez azt jelenti, hogy december elsejétől minden nap más-más ház ablakában gyúl ki az adott nap száma, és így mint egy élő adventi naptár, karácsonyig ünnepi díszbe öltözik huszonnégy ház ablaka. Fényből azonban idén ez sem volt elég, érkezett ugyanis a településre díszkivilágítás formájában néhány hópehely, a kultúrház és a polgármesteri hivatal homlokzatára pedig fénysorok kerültek. A képviselő-testület úgy döntött, hogy a lakosokhoz eljuttatott karácsonyi élelmiszercsomag mellett, a falu így készül idén az ünnepre.

Fotó: Kostyák Borbála

A téli napforduló estéjén pedig egy hatalmas máglyát gyújtottak meg a hegytetőn.

A Fénylánc elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva immár harmadik éve lobog a tűz a vulkáni Kissomlyó hegy tetején is, felhívva a figyelmet a fény szerepére és ezzel együtt az összetartozás, a közösség alkotó erejének fontosságára. A szervező, Zsitek Szabolcs nevéhez kötődő, teázós, forralt borozós, zsíros kenyerezős összejövetelen résztvevők, a tűzben gyönyörködő gyerekek, fiatalok és idősebbek kicsivel közelebb kerültek egymáshoz, és talán valamilyen ki nem mondott, magasztosabb érzéshez is. Egy mindenesetre biztos: a Kemenesalján örömmel várják az egyre hosszabbodó nappalokat és karcsúsodó éjszakákat.

Fotó: Kostyák Borbála

Kostyák Borbála

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!