Múlt

2017.12.05. 13:36

Előadás és kiállítás Vasalja múltjáról

Vasalja Község Önkormányzata december 3-án tizennégy órára hívta a község lakosságát, a pályázati pénzből megvalósított „Vasalja a XX. század első felében – népszokások, hagyományok” című előadására és képkiállítására.

Civil Tudósítónktól

Gombás Imre, aki szívesen foglalkozik Vasalja régmúltjának kutatásával és az emlékek gyűjtésével, múzeumi, levéltári forrásokból és a lakók emlékei segítségével, több témakört érintve állította össze előadását, mely mellé állandó kiállítás is nyílt a a közösségi ház előterének és szavazóhelyiségének falain.

Fotók: Gombásné Judt Magdolna

Gombás Alajos polgármester köszöntöttte a megjelenteket, majd Ipoly Arnold idézetével nyitotta meg a délutáni programot: „Őrizzük, tartsuk fenn emlékeinket, gyűjtsük össze töredékeinket, nehogy elvesszenek, s ezáltal is üresebb legyen a múlt, szegényebb a jelen és kétesebb a jövő.” (1823-1886)

Gombás Imre előadó

A képeken régi házak, térképek, gazdasági épületek a régmúltban, hagyományos tornácos épületek. Kivándoroltak, fényképes beszámolói. Földművelés a régmúltban szántás, kapálás, szénahordás pillanatai. Az aratás kezdeti lépései a faluban. A szüretelés hangulata. Régi konyhák, kemencék, konyhából fűthető szobai cserépkályhák, hímzett falvédők. A tanítói oklevelek, iskolai tanítók és tanulók a század elején, régi bizonyítványok. Néphagyományok, „Gyöngyösbokréta” táncegyüttes, törzsökhúzási pillanatok, húsvéti szokások, ünnepek. Hősi halottak, képeslapok, harctéri emlékek, hadifogság. A vasaljai legények, a mezőgazdaság alakulása, traktorok. A képekhez kapcsolódó előadás befejezéséül pedig a Vasaljához kötődő híres és eredményes sportolókról szólt az előadó.

Az érdekes előadás és a képek megtekintése után állófogadás zárta a tartalmas délutánt.

Gombásné Judt Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!