Civil-Vasalja múltja

2017.12.06. 19:26

Előadás és kiállítás Vasalja múltjáról

Előadást és kiállítást rendezett pályázati pénzből Vasalja Község Önkormányzata: Vasalja a XX. század első felében – népszokások, hagyományok címmel. 

Civil

fotó: Pixabay

Gombás Imre, aki szívesen foglalkozik Vasalja régmúltjának kutatásával és az emlékek gyűjtésével, múzeumi, levéltári forrásokból és a lakók emlékei segítségével, több témakört érintve állította össze előadását, amely mellé állandó kiállítás is helyet kapott a közösségi ház előterének és szavazóhelyiségének falain.

Gombás Alajos polgármester köszöntöttte a megjelenteket, majd Ipolyi Arnold idézetével nyitotta meg a délutáni programot: „Őrizzük, tartsuk fenn emlékeinket, gyűjtsük össze töredékeinket, nehogy elvesszenek, s ezáltal is üresebb legyen a múlt, szegényebb a jelen és kétesebb a jövő.”

A képeken régi házak, térképek, gazdasági épületek a régmúltban, hagyományos, tornácos épületek láthatók. Kivándoroltak fényképes beszámolói. Földművelés a régmúltban, szántás, kapálás, szénahordás pillanatai. Az aratás kezdeti lépései a faluban. A szüretelés hangulata. Régi konyhák, kemencék, konyhából fűthető szobai cserépkályhák, hímzett falvédők. A tanítói oklevelek, iskolai tanítók és tanulók a század elején, régi bizonyítványok. Néphagyományok, Gyöngyösbokréta táncegyüttes, törzsökhúzási pillanatok, húsvéti szokások, ünnepek. Hősi halottak, képeslapok, harctéri emlékek, hadifogság. A vasaljai legények, a mezőgazdaság alakulása, traktorok.

A képekhez kapcsolódó előadás befejezéséül pedig a Vasaljához kötődő híres és eredményes sportolókról szólt az előadó.

Gombásné Judt Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!