Civil

2018.01.22. 13:00

Fontos feladat az épített örökség védelme Szentgotthárdon is

Elkészült Szentgotthárd Településképi Arculati Kézikönyve és Településkép-védelmi rendelettervezete. A véleményezési munkaanyagot Kiss Gábor városi főépítész lakossági fórumon mutatta be.

Civil Tudósítónktól

Kiss Gábor városi főépítész Fotó: Horváth R. László

 


Kiss Gábor városi főépítész Fotó: Horváth R. László

A szakember elmondta: az elmúlt fél évben végzett munka során összeállított dokumentum pillanatnyi állapotot tükröz, melyben fontos szerepet kap a természetvédelmi területeken található tájépítészeti örökség védelme úgy, hogy az a technikai fejlődésnek ne legyen gátja. Szólt arról is, hogy a városrészi településeken – a vend-, és hainz részeken – más-más építészeti hagyományokat térképeztek fel. Kiemelte Farkasfa népi építészetét, amely ma is élettel teli. Fontos feladatként említette az elmúlt évszázadban kialakult belvároskép megőrzését, az információs felületek „egységesítésének” fontosságát. A bő egyórás tájékoztatón Kiss Gábor megköszönte a Szentgotthárdi Honismereti Klub segítségét, akik negyvenhárom épület, illetve épülethomlokzat helyi védelmére tettek javaslatot.

A rábafüzesi volt határátkelő tájképromboló látványával kapcsolatban, kérdésre válaszolva, a városi főépítész elmondta: Szentgotthárd nem tud semmi kézzelfoghatót tenni, mivel a kihasználatlanul álló, funkció nélkül maradt épületek nem képezik a város tulajdonát.

Horváth R. László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!