Civil

2018.02.21. 10:37

Margit néni tevékeny életet él még 90 évesen is

Kilencvenedik születésnapja alkalmából az otthonában köszöntötte Antal Ferencnét a múlt héten Kovács György polgármester és Horváth Eszter jegyző. A falu vezetője átadta az ünnepeltnek az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt emléklapot is.

Civil Tudósítónktól

 

 Antal Ferencné a miniszterelnöktől kapott emléklapot Fotó: Pék László

Antal Ferencné éppen kilencven évvel ezelőtt, 1928. február 15-én született Ondódon. A polgármester és a jegyző egy csokor virággal, valamint ajándékkosárral kedveskedtek az ünnepeltnek.

Antal Ferencné, Gáspár Margit néni jó egészségnek örvend, igaz – mint elmondta – nemrég volt egy orrműtéte, de azt leszámítva szerencsére ritkán jár orvosnál. Szellemileg is teljesen friss, olyannyira, hogy szinte meg se lehet állítani, amikor mesélni kezd a szeretteiről.

Nagy családba született, kilencen voltak testvérek, hat fiú és három lány, közülük két öccse és egy húga még él. Bár – ahogy mondja, a dombon, azaz – Ondódon született, tősgyökeres toronyinak vallja magát, hiszen már a nagyszülei is a faluban életek, de szerinte könnyen lehet, hogy még régebbről kötődnek a településhez.

 Antal Ferencné és Kovács György polgármester Fotó: Pék László

Margit néni 1954-ben ment férjhez. Hites urával, aki hentes volt és vasbeton szerelő, pár hónap híján ötven évig éltek együtt boldog, egymást szerető és tisztelő házasságban. Három gyermekük született, egyikük Sében él, a másikuk Nardán, míg a harmadik, Piroska vele együtt a régi családi házban, Toronyban. Büszkén említi, hogy hat unokája és hét dédunokája is van.

Kincseket mutat, köztük egy 1956-ban készült fotót, amin a szüleivel és a testvéreivel látható. Aztán további képeket arról, amikor az édesanyja, Gáspár Istvánné 1995-ben emléklapot kapott Keleti György akkori honvédelmi minisztertől annak elismeréseként, hogy az asszony hat katonafiút nevelt a hazának.

A hosszú élet titka

Az ünnepelt egyébként a háztartásban és a téeszben dolgozott, egész eddigi életében tevékeny volt, ahogy ma is. Amikor csak teheti, elmegy a vasárnapi szentmisére, a Rózsafüzér Társulatnak pedig még kilencven évesen is oszlopos tagja. Hogy minek köszönheti ezt a hosszú és tevékeny életet? A hitnek, a szeretetnek és az imádságnak – mondja. Számára ma is az a legszebb és a leginkább felemelő érzés, amikor együtt van a család, ahogy régen. Amikor még  – ahogy fogalmaz – a kereszteléstől a halálig egy családban éltek, akik összetartoztak.

Margit néninek egyébként jó oka van arra, hogy a jövőbe is tekintsen, hiszen az édesapja a századik, az édesanyja pedig a kilencvenötödik életévében halt meg.

Pék László

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!