Látható dallamok, hallható érzelmek

2018.02.12. 15:52

Nagyszerű előadás volt a Berzsenyi könyvtárban

 „Farsang – álarcok, maskarák a zenében” címmel hirdette meg a Berzsenyi Dániel Könyvtár „Ezt látni és hallani kell” zenei sorozatának legutóbbi előadását. Horváth Imre karnagy vidáman, pár percre farsangi maszkot öltve állt az ismét népes hallgatóság elé.

Civil Tudósítónktól

„A legművészibb, a legszebb farsangi jelmez a zeneművek kottája: a zeneszerző az ötvonalas kottasorokban rejti el lelkének titkait, a nekünk szánt zenei gondolatait” – mondta előadása kezdetén.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Részletesen bemutatta Charles Camille Saint-Saëns (1835–1921) francia zeneszerző, zongorista 1886-ban farsangi meglepetésként készült művét, „Az állatok farsangja” című, 14 tételes játékos darabot, amelyet két zongorára és kamarazenekarra írt. Saint-Saëns mesteri módon tudta megzenésíteni a többi között az állatok királyának, az oroszlánnak tekintélyt parancsoló félelmetes ordítását, az elefántok cammogó, már-már tánclépteit, a baromfiudvar jellegzetes hangsokaságát, vagy éppen a kenguru játékos ugrálását. Művészi módon személyesíti meg az állatokra jellemző hangszíneket, több helyen közismert dallamokkal ékesítve. Az előadó a Teknősbékák című tételnél felhívta közönsége figyelmét, hogy itt a zeneszerző Offenbach híres kánkánját használta fel, de a teknőcök járásához igazítva lassú tempóban írta át.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

A zeneszerző élvezetes zongoraszólammal ábrázolja a csobogó vizet, hegedűjátékkal a szamár éles hangját, a zenéből kiérezhető az állatra jellemző csökönyösség is, majd egy gyönyörű természeti képet lát és hall a közönség: a szinte érinthető csendben megszólal a kakukk hangja, ez a tétel a mű egyik legszebb része.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

A xilofon hangja, kopogása, a hegedű líraisága a hallgatóság elé varázsolja a régi világból való, már élettelen kövületek képét is: ez is a zeneszerző fantasztikus tehetségét bizonyítja.

Az élvezetes előadás színfoltja volt, amikor a hattyútételnél Horváth Imre a közönség soraiból felkért hölggyel közösen – a zene ritmusára kecses kézmozdulatokkal – bemutatta a „hattyúk táncát”.

Az előadó rövid részleteket vetített még Mozart és Verdi néhány híres operájából – Don Giovanni, Rigoletto, Szöktetés a szerájból – ahol a zenei motívumokba rejtett álarcok, jelmezek, maskarák bemutatásával feltárult a beöltözöttek valódi arca, lelki és érzelmi világa.

Tátrainé Kulcsár Irén

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!