Nyitás és köszöntés

2020.10.02. 07:00

A tájház jubileuma és vasdiploma Rábagyarmaton

Szombaton tartották a rábagyarmati falumúzeum (a Gyarmati Öreg Ház) megnyitásának ötvenéves jubileumát. Egyúttal a vasdiplomás Ács Lászlót is köszöntötték.

Civil/Ács Miklós

A tájház előtt a padon id. Ács László, aki 1954-ben került pedagógusként a faluba Fotó: VN/Háklár Tamás

A helyi színjátszók emlékező műsorában az alapító Ács László naplójegyzetei, Kocsis László papköltőnek a faluról szóló versei, helyi babonák, a gyarmati szótár részletei és kétszáz éves naplóbejegyzések hangzottak el, gyarmati népdalok között. Horváthné Boldizsár Borbála polgármester röviden megemlékezett a százéves rábagyarmati színjátszásról. (Az évforduló megünneplését a járvány miatt későbbre halasztották.) Majd egy dossziét adott át Ács László volt rendezőnek, amelyben egykori és mostani színjátszók emlékeznek és köszönik meg, hogy tagjai lehettek ennek a színjátszó családnak.

Az ünnepségen részt vett Kevy Albert, a Vas megyei Értéktár Bizottság elnöke is.

A tájház előtt a padon id. Ács László, aki 1954-ben került pedagógusként a faluba Fotó: VN/Háklár Tamás

Ugyanekkor egy másik jubileumot is ünnepeltek a rábagyarmatiak. Idősebb Ács László – aki 1954-ben pedagógusként került Rábagyarmatra, és egészen nyugdíjba vonulásáig az itteni általános iskolában tanított – az ELTE részéről átvehette vasdiplomáját. A program az immár harmadszor felújított, több mint 170 éve épült tájház bemutatásával, megtekintésével végződött.

Civil/Ács Miklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!