Zalán Szlovéniában folytatná

2020.02.10. 07:00

A 18 éves szentgotthárdi gimnazista őrzi és erősíti szlovén gyökereit

A Vörösmarty Mihály Gimnáziumban tanuló Lang Zalán tavaly sikeresen teljesítette a középfokú szlovén nyelvvizsga írásbeli modulját. A közeljövőben Budapesten tesz szóbeli vizsgát. Az anyanyelvi gyökerekről és terveiről beszélgettünk.

Civil/Horváth R. László

Lang Zalán ösztöndíjas, kiválóan tanul és sportol

Fotó: VN/HRL

A kiváló sportember elárulja: Orfaluban a mamájával csak szlovénül beszélt és beszél a mai napig. Mosolyogva mondja, a családi fészekben soha nem hangzott el egy rossz szó sem, a másik tiszteletét és megbecsülését tanították neki.

– Nem is volt kérdés, hogy Szentgotthárdon szlovén nyelvet fogok tanulni, hiszen ezt már az általános iskolában elkezdtem. Mindig kitűnő oktatók tanították ezt a szép nyelvet, amely szerintem az egyik legkönnyebben tanulható az európai nyelvek közül.

Lang Zalán ösztöndíjas, kiválóan tanul és sportol
Fotó: VN/HRL

Az ebben a tanévben nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjas Zalán nem csak kitűnő tanuló: hosszú évek óta kézilabdázik, jelenleg a Máriaujfalui SE csapatának tagja, a közelmúltban kézilabdajátékvezető-vizsgát tett. – Azt tervezem, hogy a gimnázium után Szlovéniában folytatom tanulmányaimat. Bízom benne, hogy a Szentgotthárdon szerzett szlovén nyelvismeret jó alapul szolgál majdan az anyaországbeli tanulmányaimhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!