Hadifogoly-temetőket látogattak meg

2018.12.02. 19:30

A háborús hősök nyomában jártak

A nagy háború centenáriumán november 17-én 16 fős csoport utazott ki a Piave folyó partjára, hogy ott emlékezzen az I. világháborúban harcolt, illetve elesett vasi hősökről. A kegyeleti út a Vas Megyei Kormányhivatal támogatásával valósult meg. A vasi csoport vezetője Gecse József, a Celldömölki Járási Hivatal hivatalvezetője volt.

Civil Tudósítónktól

Az I. világháború százéves évfordulója kapcsán látogattak el a Piave folyó partjára Fotó: VN/Deák Szonja

A Visegrádi Szent György Lovagrend, a Grádics Egyesület, hagyományőrzők, elkötelezett érdeklődők immár sokadik alkalommal keresték fel a császári és királyi 83-as és 106-os gyalogezred harcainak színtereit. Fontos cél volt a megemlékezésen, tiszteletadáson túl a kapcsolatok ápolása a helyi hagyományőrző egyesületekkel. Az út első állomása Fossalta Maggiore volt, ahol a háború alatt szükségkórház működött. A 83-as és 106-os gyalogezred állomásozott a környéken, az itteni katonatemetőbe jórészt vasi bakákat temettek. A Vas megyei küldöttséget a helyi polgármester Rocco Lorena, a plébános és a településen működő alpi csoport, valamint az olasz hagyományőrzők fogadták.

Az I. világháború százéves évfordulója kapcsán látogattak el a Piave
folyó partjára Fotó: VN/Deák Szonja

Magyar részről Gecse József mondott emlékező beszédet, aki megemlítette az ostff yasszonyfai hadifogoly-temetőt, és az ott nyugvó több ezer, köztük 919 olasz katonát, akikről minden évben megemlékeznek. A kegyeleti út következő állomása a Papadopoli sziget volt, amely a monarchia csapatainak, ezen belül a 83-as gyalogezrednek a peremvonala volt. Innen a Piave folyóhoz vezetett a túra. A megbékélés jeleként egy magyar és egy olasz hagyományőrző katona együtt engedett koszorút a sebes sodrású folyóba. Cittadella katonatemetőjébe kora délután érkezett a csoport. Ez az a gyűjtőtemető, ahova a Piave menti kis temetők katonáit újratemették, így számos vasi és zalai hősi halott nyughelye. Itt tábori szentmisét mutatott be Aigner Géza atya, majd megemlékezés, koszorúzás következett.

Civil/Deák Szonja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!