civil

2019.06.11. 07:00

A robotika összeköt

Jó kapcsolatra talált a szentgotthárdi III. Béla Szakképző Iskola az automatizálás területén egy hasonló profilú vajdasági iskolával.

Civil Tudósítónktól

Fotók: VN/Major Ágota

Szentgotthárd városnak voltak korábban kapcsolatai Magyarkanizsával illetve Tótfaluval, s mintegy folytatva a hagyományokat, alakult ki együttműködés a Szombathelyi Műszaki SZC III. Béla Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája és a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont diákjai és tanárai között. A kapcsolódási pont a robotika lett, melyben egyrészt a Hexapod programhoz kapcsolódó feladatokat végeztek a diákok, kiegészítésként pedig az Arduino robot-programozást is bekapcsolták a projektbe.

Fotók: VN/Major Ágota

A kölcsönös látogatások mindkét iskola diákjai részéről túlnőttek a szakmai együttműködésen. A vajdasági diákok és tanáraik Szentgotthárdon ismerkedtek a várossal és környékével. Az OPEL-látogatás különösen élményt jelentett számukra. Túráztak a Hármas-határhoz, a kétvölgyi kilátóhoz, az Őrségbe, megnézték az Apátistvánfalván működő Határőrmúzeumot.

A vajdasági diákok bekapcsolódtak a Költészet Napja alkalmával szervezett városi programba is, a III. Béla diákjaival együtt olvastak verseket a Móra Ferenc Városi Könyvtárban. Természetesen volt foci, s közös beszélgetés is a határon inneni és túli fiatalok mindennapjairól és lehetőségeiről.

Viszonzásul a vajdasági látogatáson a magyarországi diákok egy tanítási napon vettek részt a magyarkanizsai iskolában. A rögtönzött robotika ügyességi versenyt – nagyon pici előnnyel – a szentgotthárdi diákok nyerték.

Kirándultak Zentára, Újvidékre. Óbecse központjában megnézték a településre jellemző történelmi emlékműveket, s a falu határában a 19. században épült József-gátat. Újvidéken a Péterváradi erőd stratégiai szerepét elemezték, s jártak a zsinagógában is.

Különleges élmény volt szakadó esőben hajózni a Tiszán, ahol eléjük tárult a tiszavirágzás élménye, a folyó ökológiája. A szabadkai időtöltés is kellemes perceket tartogatott.

A programok során elkezdődött egy együttműködés, amely túlmutat a szakmai kooperáción. Az ismeretségek, kezdődő barátságok a közös Facebook-csoportban élnek tovább.

Civil/Major Ágota

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!