Civil

2015.03.22. 16:33

A szombathelyi cserkészek a polgári védelmet tanulják

Szombathely – A 350. számú Szent Márton Cserkészcsapat szervezésében a Nagyapáink háborúi-sorozat keretében a Szent Márton Látogatóközpontban Légoltalom-Polgári Védelem- Katasztrófavédelem címmel három előadást hallgathattak meg az érdeklődök.

Civil Tudósítónktól

 

Fotók: Fülöp András

Az előadásokból megtudhattuk, hogyan alakult ki, fejlődött évtizedek folyamán a polgári lakosság védelmét szolgáló szervezeti rendszer, alkalmazkodva az egyes korszakokra jellemző támadási formák, pusztító eszközök hatásaihoz.

A Légoltalom és a Polgári Védelem történetét Orbán Krisztina és Tóth Róbert történészek ismertették a hallgatósággal, akik között szép számmal voltak fiatalok is, hiszen az emlékezősorozat egyik fő célkitűzése az ismeretterjesztés.

Poór Balázs tűzoltó alezredes a jelenlegi katasztrófavédelmi rendszer működéséről, kiemelten a polgári lakosság védelméről beszélt.

Az előadások után időszaki kiállítás nyílt a Szombathelyt ért bombatámadások emléktárgyaiból, dokumentumaiból. A polgári védelem és a katasztrófavédelem egykori és jelenleg is használt eszközeit Pajor László tűzoltó alezredes mutatta be.

A cserkészek számára a délután fénypontja az volt, amikor a kiállított eszközöket a kezükbe foghatták, fel is próbálhatták, ezáltal közvetlen tapasztalatot szerezhettek.

Fülöp András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!