Civil

2015.12.14. 09:10

A váti hölgy, aki ódát írt falujához és megírta a történetét

Vát – A község önkormányzata szombaton nagy érdeklődéstől kísért könyvbemutatót tartott a helyi kultúrházban.

Civil Tudósítónktól

Ezen a napon jelent meg a váti születésű Barcsi Istvánné Márkus Máriától az első olyan írásos összegzés „Vát története az írások és emlékezetek tükrében” címmel, amely bemutatja a település történetét az ősidőktől napjainkig, benne részletesen a sokunk által is megélt XX. századot.

Az ünnepségen részt vett dr. Kapiller Sarolta a Vas Megyei Kormányhivatal Kőszegi Járási Hivatalvezetője is, továbbá dr. Csillag Erzsébet és Csillag Géza Budapestről, akik kora gyermekéveiket a váti Csillag-kastélyban élték.

Pup József, Vát község polgármestere méltató szavaiban elmondta, hogy  a falutörténet anyagának összegyűjtésével, összegzésével a szerző maradandó emléket állított szülőfalujának. Köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy a kötetet lapozgatva az olvasókban erősödik a szülőföldhöz való ragaszkodás, az elődök tisztelete, munkájuk megbecsülése.

Fotó: Pupp Ákos

A 360 sorszámozott oldalból álló kötetet Barcsi Istvánné Márkus Mária szerző mutatta be kivetített  képekkel  a több mint 140 érdeklődőnek.

Az írásos adatok szerint Vát csaknem 800 éve már létezett, a most megjelent  kötet összegzi a közeli és távolabbi múlt eseményeit. A könyv több, mint falukrónika. Kirajzolódik belőle a falu mindennapjainak története: bemutatja a település  életének változását, a jelentős személyiségeket, családokat témakörönként haladva.

A szerző egy Váthoz írt ódával is készült a bemutatóra, amivel a szerző felkérésére dr. Váradi Renáta váti jegyző nyitotta meg az eseményt. A bemutatón felléptek az Apáczai Csere János Általános Iskola Váti Tagintézményének diákjai is, verssel, hegedűszóval színesítve az eseményt Rózsa Gézáné tagintézmény-vezető irányításával.

Barcsi Istvánné Márkus Mária és Pup József polgármester

Vát község polgármestere külön köszönetet mondott a szerzőnek, aki e történelmi összegzést megbízási díj nélkül készítette el az utókor számára három éves kitartó, példaértékű munka eredményeként. Megköszönte továbbá Majthényi László megyei közgyűlési elnök úrnak, hogy felkarolta e kötet megjelenését.

A könyvkiadás javarészt helyi és vidéki vállalkozók, magánszemélyek felajánlásaiból valósult meg, az önkormányzat, testületi döntés alapján  300 ezer forinttal támogatta a kötet megjelenésétA község polgármestere egyenként kereste meg az összes támogatót és gyűjtötte össze a kötet megjelenéséhez felajánlott forrásokat.

A  bemutatón megjelentek a könyv dedikált köteteit vihették haza, ám a  képviselő-testület karácsonyra háztartásonként egy-egy ajándékkötettel kedveskedik a  váti lakosoknak.

Szerző: Váradi Renáta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!