civil

2019.12.20. 20:21

Adventi készülődés Sorkikápolnán

Advent a karácsonyra való felkészülés és várakozás időszaka. Ez nem volt másképp Sorkikápolnán sem. A falu lakosai teljes odaadással és szeretettel gyűltek össze a helyi rendezvényeken.

Civil/Horváth Péter

Fotók: Hódosi Péter

Az első adventi gyertyagyújtással megkezdődött a karácsonyi készülődés. A koszorút a falu fiataljai készítették és díszítették fel. Ezen az eseményen a Sorkikápolnai Boszorkányok csoportja adta elő a „Négy gyertya törénetét”, ezt követően, az első gyertyát Horváth Miklós, a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke gyújtotta meg. Utána forralt bor és tea várt mindenkit. Erre az alkalomra Mező Gábor polgármester és képviselő-testülete egy „falubögrét” készíttetett. A falubekiek süteményeket és pogácsát sütöttek, ezek fogyasztása mellett elbeszélgettek.

A második adventi gyertyagyújtást a Mikulás-várással kötötték egybe. A gyerekek kreatív foglalkozás keretében hangolódtak a karácsonyra. A kultúrházban jelképesen meggyújtották a második gyertyát. A rendezvény Horváth Gábor sajtófotós bemutatójával folytatódott, Hatvan percben Dél- Amerikáról című előadásán képeket vetített és izgalmas élményeiről számolt be, Peruval és Bolíviával kapcsolatban.

Fotók: Hódosi Péter

Majd a harmadik gyertyagyújtást megelőző szombaton „falukarácsonyt” tartottak. A harangláb környezetét rendbetették, lekavicsozták, amit így a helyi lakók elneveztek ’Sorkikápolna Fő terének’. A hét elején a képviselők felállították a fát a falu központjában található harangláb mellett. A műsort a helyi gyermekek produkciója kezdte. Kit válasszak a kilencből? – a színdarabban a gyerekek a polgármesterrel együtt játszottak. A darab végén megkértek minden jelenlévőt, fáradjon ki a fához és saját díszét helyezze el. A falu karácsonyfájára mindenki otthonról hozta a díszt, erre kérték a falubelieket a szervezők. A már megkapott bögrét mindenki hozta magával és egy forró tea vagy bor tarsaságában a helyi kultúrházban vendégeltek meg mindenkit.

Így mindenki számára egy kicsit fontosabb lesz a faluban a karácsony. Egy ilyen pici faluban kell az összetartás és ezek a programok ebben segítenek. Hiszen vannak olyan emberek, akik egyedül ünnepelnek otthon, de ha ezekre az eseményekre kijöttek, egy kicsit boldogabbá lettek. Mindhárom rendezvényt szép számban megtisztelték a falu lakói. A közösségi élet Sorkikápolnán ezek szerint nagyon is fontos!

„A közösség olyan emberek csoportja, akik egyetértenek abban, hogy közösen fognak növekedni” jelent meg Sorkikápolna hivatalos facebook oldalán. Köszönet a szervezőknek Mező Gábor polgármesternek és Hódosi Erik, Németh Endre, Németh Krisztián és Tóth Zoltán képviselőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!