Civil

2017.06.07. 18:00

Átadták a törpe vízerőművet Szentgotthárdon

SZENTGOTTHÁRD A legmodernebb technológiával állítanak elő ezentúl villamos energiát, ugyanis új vízerőművet avattak a városban.

Civil Tudósítónktól

Energetikai szempontból a törpe vízerőművek új lehetőséget jelentenek az áramtermelésre, mivel alkalmasak arra, hogy csupán néhány méter szintkülönbség felhasználásával villamos energiát állítsanak elő. Nagy Szabolcs, a Carpathia Vízerőmű ügyvezető igazgatója az avatási ünnepségen elmondta: a két archimedes-csigasor 310 kilowatt energiát tud termelni óránként.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere felelevenítette a majd száz évvel ezelőtti időket: a Rába és annak mindkét partja mindig színes közösségi élet színtere volt. A gát állaga folyamatosan romlott, majd 2012-13-ban egy nemzetközi projektnek köszönhetően tudták felújítani, Már akkor felmerült az a kérdés, miként lehet hasznosítani. A képviselőtestület ekkor döntött arról, hogy olyan műszaki megoldást választ, amely akár a hosszú távú turisztikai elképzeléseknek is eleget tesz.

V. Németh Zsolt, Huszár Gábor, Nagy Szabolcs az új erőmű átadásán Szentgotthárdon Fotó: Horváth R. László

Az általános iskolai fizika tananyagban is szerepelnek a megújuló erőművek. Ezentúl az ország minden ideérkező diákja láthatja ennek megvalósulását, és azt, miként lehet csökkenteni ökológiai lábnyomunkat. A polgármester hangsúlyozta, Magyarországon egyedülálló törpe vízerőműről van szó, amely a legkisebb vízállásnál is képes villamos energiát termelni. V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselőjének köszöntőjét követően, a nemzeti színű szalag átvágásával hivatalosan is villamosenergiát termel a szentgotthárdi törpe vízerőmű, amely mintegy 190 milliós uniós támogatással készült el.

Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!