vörösmartysok

2018.06.25. 20:22

Az ezerarcú Szlovéniában kirándultak a gotthárdi diákok

A Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Vörösmarty Mihály Gimnáziumának 7. osztályos tanulói Szlovéniában töltöttek három feledhetetlen napot.

Civil/Kovács Andrea

A szentgotthárdi csoport Ptuj főterén Fotók: Kovács Andrea/ Civil

A diákok Szlovénia határ menti magyar nyelvterületének természeti és kulturális kincseivel ismerkedtek. Dobronakon ellátogattak a két tannyelvű általános iskolába, majd megtekintették Bántornya Árpád-kori templomát. Ezután a sonkakészítés rejtelmeivel ismerkedtek a Kodila-birtokon Márkusházán, majd Szlovénia legrégebbi városában, Ptujban felkapaszkodtak a várnegyedbe, ahonnan csodás kilátás nyílt a Dráva völgyére.

Tersatto várából gyönyörű kilátás nyílt a tengerre

A kirándulás második napján az úti cél Ljubljana volt. A diákok a várban megkoszorúzták Batthyány Lajos emléktábláját. Postojnában a tanulók részesei lehettek a világhírű cseppkőbarlang csodájának. Majd Fiumében megtekintették a Tersattoi Mária búcsújáró templom kápolnáját, és felsétáltak Tersatto várába, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt az Adriai-tengerre.

A szentgotthárdi csoport Ptuj főterén Fotók: Kovács Andrea/ Civil

A kirándulás utolsó napján a tanulók felkeresték Fiumében a magyar feliratú kikötői bakokat, és megkoszorúzták Baross Gábor egykori közlekedési miniszter emléktábláját. A tengerparti fürdőzés és séta után feledhetetlen élményekkel gazdagodva tért haza a 28 diák és az őket kísérő három tanár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!