Civil

2017.07.09. 06:23

Blues-on innen, rock-on túl Gotthárdon

Szentgotthárd - Huszonnyolcadik alkalommal várta a blues és rock szerelmeseit a szentgotthárdi Hopplá Fesztivál. A várkertben öt zenekar szórakoztatta a nagyérdeműt.

Civil Tudósítónktól

Károly Andrea, a Pannon Kapu Kulturális Egyesület elnöke elmondta, a fesztivál jó lehetőséget biztosít a helyi, és a feltörekvő rockbandáknak. A tapolcai Rock' Inger és a gotthárdi Save Ass rockmaratonja után Bill Kapitány időutazása varázsolta el a közönséget. Deák Bill Gyula és együttese jó egy órával a koncert előtt megérkezett a Rába parti városba. Megannyi, rajongókkal elkészült közös kép után váltottunk néhány szót a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett énekessel.

Fotó: Horváth R. László

– A blues az én életem – válaszolta arra a kérdésre, hogy vajon miért nem lett operaénekes? – A Kopaszkutya című film örök élmény marad. Torda táltos szerepe mindennél többet jelentett, az ősbemutatót követően sok-sok évvel ismét énekelhettem.

Az első önálló album 1984-ben jelent meg, Rossz vér címmel, amelyet a magyar blues-szakma legjobbnak tart mind a mai napig. A negyedik albumon (Bort, Bluest, Békességet) olyan nagyágyúk szerepelnek a jazz világából, mint Babos Gyula, Tony Lakatos, Szakcsi Lakatos Béla. Koltay Gergellyel közösen készült a Hatvan csapás, amely pillanatok alatt bearanyozódott.

Gyorsan telik az idő, a zenekar „beállt". Már csak „egy utolsó két" kérdésre maradt idő. Minek köszönhető a blues és Bill népszerűsége?

Fotó: Horváth R. László

- Elsősorban a hitelességnek. Maradtam, aki voltam – mondta.

– Tervek?

- Jövőre egy nagy koncert, a következő hetekben pedig számtalan helyen lépünk fel az országban. Egészség legyen, és jó hang, azt tartsa meg az Isten. És hajrá Fradi, hajrá magyarok!

A színpad elsötétült. Pár pillanat néma csend után dübörgött a banda, egy rock-klasszikussal indult a buli: Hey Joe! - hallgatta a gotthárdi estében a postás, a rendőr, a villanyszerelő. És persze nem hiányozhattak az elmúlt évtizedek ikondalai sem a bő másfél órás koncertből.

Fotó: Horváth R. László

A Deák Bill Blues Band koncert után a szentgotthárdi ACDP zenekar zúzott a késő estében, a Hopplá Fesztivált az 1994-ben alakult Blues Company zárta július 9-én hajnalban.

Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!